Marşul comunităţii LGBT şi protestul Noii Drepte, organizate în aceeaşi zi şi în acelaşi oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunitatea LGBT va organiza Cluj Pride. FOTO: David Munteanu
Comunitatea LGBT va organiza Cluj Pride. FOTO: David Munteanu

Asociaţia Noua Dreaptă organizează la Cluj, sâmbătă, 15 iunie, de la ora 13.00, „Mitingul pentru Familie”. Câteva ore mai târziu este rândul comunităţii LGBT, care organizează un marş în centrul oraşului.

Marşul Cluj Pride va începe de la ora 17.00 şi se va desfăşura pe traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Calea Dorobanţilor - Bulevardul 21 Decembrie 1989, cu întoarcere în Piaţa Unirii. Organizatorii evenimentului au afirmat că şi-au câştigat dreptul de a fi vizibili în centrul Clujului, după doi ani de „exil”.

Marşul Cluj Pride face parte din festivalul Cluj Pride 2019, eveniment care, susţin organizatorii, îşi doreşte să pună umărul la transformarea Clujului într-un oraş cu adevărat tolerant şi respectuos cu toţi rezidenţii săi. Festivalul, organizat de asociaţia LGBT Pride România are loc la Cluj între 10 şi 16 iunie.

„Este nevoie şi vom spune răspicat «suntem aici» până când nu vom mai fi temă de campanie electorală şi ţapi ispăşitori, până când cu toţii ne vom bucura de drepturi egale şi respect, până când orientarea sau identitatea noastră nu vor mai fi motiv de discriminare şi vom fi judecaţi ca oameni, până când societatea nu se va mai bucura când unul dintre noi moare şi până când hărţuirea de orice fel a persoanelor LGBTQ va înceta. Suntem aici să revendicăm drepturile comunităţii LGBT din România. Oameni care nu ne cunosc ne întrebă de ce ieşim în stradă la Cluj. Pentru că avem dreptul”, au afirmat organizatorii. 

În ultimii doi ani, marşul comunităţii gay din Cluj a avut loc pe malul Someşului, după ce Primăria Cluj-Napoca a refuzat să autorizeze un astfel de marş în centrul oraşului, de teama unor incidente. Asta după ce, în 2017, actriţa Oana Mardare, care purta un tricou cu un mesaj al comunităţii, a intrat în conflict cu mai mulţi participanţi la un miting organizat de Noua Dreaptă.

Noua Dreaptă organizează un miting de protest

De altfel, Noua Dreaptă organizează tot sâmbătă. 15 iunie, dar de la ora 13.00, propriul miting. Reprezentanţii Asociaţiei Noua Dreaptă sunt nemulţumiţi de faptul că Primăria Cluj-Napoca a autorizat mitingul comunităţii LGTB în centrul Clujului. Nici mass media şi nici partidele din România nu au scăpat de criticile asociaţiei, care vorbesc despre „un boicot al partidelor” la referendumul pentru familie, din 2018. 

„Tergiversarea Referendumului pentru căsătorie vreme de cinci ani şi boicotul naţional săvârşit de partide şi o parte din mass media relevă o politică discriminatorie faţă de majoritatea românilor, iar atitudinea agresivă anticlericală şi dispreţul faţă de creştinii "retrograzi" dezvăluie ipocrizia unei minorităţi care, în mod  paradoxal şi ticălos, sub stindardul toleranţei, justifică intoleranţa. Anul acesta s-a stabilit un precedent periculos: Primăria a permis ca parada homosexualilor să aibă loc în centrul istoric al Clujului, traseul trecând şi pe lângă Catedrala Ortodoxă. Chemăm pe toţi clujenii la Mitingul pentru Familie, să spunem un nu hotărât parteneriatelor, casătoriilor si adopţiilor homosexuale şi să dăm voce celor 92% din românii care au votat da pentru normalitate, da pentru familia naturală, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie", au transmis reprezentanţii Asociaţiei Noua Dreaptă.

Citeşte şi

Marş al comunităţii LGBT în centrul Clujului. „Vom spune răspicat «suntem aici» până când ne vom bucura de drepturi egale şi nu vom mai fi hărţuiţi”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite