Magia ştiinţei. Ce puteţi experimenta la Noaptea Cercetătorilor din Cluj: fulgere în borcan şi „Pendulul încrederii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 25 septembrie, cercetători din toată ţara invită publicul să facă un pas în lumea ştiinţei la Noaptea cercetătorilor, eveniment ce anul acesta împlineşte 10 ani şi care se va desfăşura în mai multe oraşe din ţară, promiţându-le curioşilor experienţe de neuitat.

Prin Noaptea Cercetătorilor, specialiştii şi-au propus să aducă ştiinţa mai aproape de oameni şi să arate că ea poate fi foarte practică, distractivă şi mereu fascinantă. Evenimentul, ajuns la a zecea ediţie anul acesta, se va desfăşura în centrele oraşelor Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Sibiu, Timişoara precum şi altor 13 locaţii din România, dar şi în alte 300 de locuri pe glob.  

Acţiunile care se vor organiza constau atât în experimente inedite, prezentări ştiinţifice, cât şi în activităţi educative pentru copii, concursuri şi multe surprize.

”În Cluj-Napoca, cercetători din diferite domenii, ingineri, exploratori şi inventatori îi aşteaptă pe pasionaţii de ştiinţă de toate vârstele la Parcul Central (zona Casino) în ultima vineri a lunii septembrie începând cu ora 16:00. Programul detaliat pentru fiecare oraş în parte poate fi găsit pe www.noapteacercetatorilor.eu.
De la mic la mare, copii, părinţi, bunici, elevi sau studenţi şi adulţi sunt aşteptaţi împreună cu familia, cu prietenii, cu şcoala sau chiar şi pe cont propriu, pentru a descoperi diverse discipline ştiinţifice, pentru a cunoaşte oamenii de ştiinţă şi nu în ultimul rând pentru a lua parte la activităţi menite să scoată în evidenţă atractivitatea unei cariere în cercetare şi impactul social deosebit de important pe care îl poate avea aceasta.
Pentru aniversarea a 10 ani de Noaptea cercetătorilor, organizatorii pregătesc pe 25 septembrie experimente trăsnite, conferinţe fascinante, demonstraţii, prezentarea celor mai recente inovaţii tehnice, precum şi concursuri de testare a inspiraţiei şi a creativităţii în universul ştiinţific”, se arată în comunicatul dat de organizatori.

Ce puteţi face

Clujeni de toate vârstele vor putea vedea cu ochii lor jocuri de lasere, iluzii optice, experimente inedite, dar şi cum controlezi un PC-ului cu ajutorul gândului. Programul complet la evenimentele din Cluj îl găsiţi AICI - noapteacercetatorilor.euCelor mici li s-au pregătit jocuri distractive şi educative care le va stimula creativitatea şi gândirea critică, iar adulţilor - dezbateri şi conferinţe pe cele mai interesante teme de cercetare contemporane.

Evenimentul Noaptea Cercetătorilor face parte din calendarul evenimentelor Cluj-Napoca 2015 Capitală Europeană a Tineretului.

Cine organizează

Manifestarea din Cluj a fost gândită şi pusă în practică de Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Organizatori din celelalte oraşe sunt: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Naţional de Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Ştiinţe Spaţiale şi Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Ce e Noaptea Cercetătorilor

Manifestarea face parte din seria de evenimente finanţate de către de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare şi Inovare H2020 (2014 – 2020), acţiunile Marie Sklodowska-Curie, şi îşi propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Potrivit comunictaului, prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci şi până în prezent evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor inedite. Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o gamă largă de activităţi ştiinţifice şi educaţionale.
 

Mai puteţi citi:

Zece mistere ale Munţilor Bucegi: apă vie, tuneluri secrete, portaluri, guri de rai, poli energetici puternici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite