Kelemen: „Am căutat soluţii pentru majorităţi ca să nu rămână comunitatea maghiară fără reprezentare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea a căutat diverse soluţii pentru asigurarea unor majorităţi în consiliile judeţene şi locale din Transilvania prin încheierea de alianţe locale atât cu USL, cât şi cu PDL, astfel încât comunitatea maghiară să nu rămână fără reprezentare politică.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, că singura restricţie privind alianţele locale a vizat Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), cu care UDMR nu este dispusă să negocieze.

"Am discutat formarea majorităţilor în consiliile judeţene şi locale acolo unde nici USL, nici UDMR, unde nimeni nu are majoritate, unde se poate să găsim o soluţie în aşa fel încât comunitatea maghiară să nu rămână fără reprezentare politică în conducerea judeţelor şi a municipiilor. S-au conturat câteva soluţii în câteva judeţe şi în câteva localităţi. Noi nu vrem să facem alianţe şi majorităţi cu PPDD, acolo unde apare el, noi nu putem discuta şi am spus că nu vrem să lăsăm comunităţile, acolo unde noi am pierdut alegerile - Mureş şi Satu Mare -, fără reprezentare şi de aceea am căutat soluţii pentru aceste comunităţi", a spus Kelemen, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, în judeţul Mureş şi în municipiul Târgu Mureş se conturează o majoritate formată din UDMR şi USL, în Sălaj UDMR va forma majoritatea în CJ cu USL, în Cluj, la Consiliul Judeţean se va merge tot împreună cu USL, iar la Consiliul Local Cluj-Napoca se va putea constitui o majoritate cu PDL.

"Trebuie să ţinem cont şi de cine a câştigat judeţul pentru că e greu să guvernezi pe plan local împotriva celui care a câştigat votul direct. Nici asta nu este bine, să fii Gigi contra, să faci majorităţi doar să blochezi un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean fiindcă, la rândul lor, şi aceştia te blochează pe tine şi va fi păcălită comunitatea, nu vor fi păcăliţi politicienii. Noi nu vrem să fim cei care blochează şi care trag frâna de mână când vine vorba despre dezvoltarea comunităţilor locale", a explicat liderul UDMR.

El a precizat că în judeţul Bihor, la Consiliul Judeţean, majoritatea va fi asigurată de UDMR împreună cu USL, în schimb în ceea ce priveşte Consiliul Local Oradea nu s-a ajuns la nicio concluzie în condiţiile în care primarul Ilie Bolojan (USL) are asigurată majoritatea de două treimi "şi nici nu vrea să audă de niciun compromis, deşi comunitatea maghiară reprezintă o forţă puternică".

"Vom vedea ce se va întâmpla peste o jumătate de an, peste un an, când şi domnul Bolojan va înţelege care este rostul înţelegerilor făcute, pentru că acolo a existat o înţelegere pe plan local încă din 2008, pe care el nu vrea să o respecte. Tragem şi noi învăţăminte din această situaţie", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a arătat că la nivelul Consiliului Judeţean Satu Mare UDMR va constitui o majoritate cu USL, iar la Consiliul Local Arad se va forma o majoritate cu PDL şi primarul Gheorghe Falcă, în timp ce în judeţ, UDMR va rămâne în opoziţie, pentru că nu se conturează "o variantă acceptabilă".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, marţi, că a avut o întâlnire la Guvern, inclusiv cu lideri importanţi din UDMR, cu care s-a discutat despre agenda parlamentară şi raporturile din consiliile judeţene, la nivel local. "Am discutat şi cu lideri importanţi ai UDMR probleme care ţin de agenda parlamentară şi probleme care ţin de raporturile din Consiliile judeţene. E normal să discutăm, să vedem ce o să iasă", spunea Antonescu.

Despre o posibilă "majoritate fragilă" în Camera Deputaţilor, odată cu plecarea parlamentarilor care au câştigat un mandat la alegerile locale, Antonescu a spus că s-a discutat, dar că nu a constatat să fie fragilă.

Liderii USL şi cei ai UDMR au discutat, marţi, la Guvern, despre încheierea unor alianţe politice pe plan local, pentru consolidarea majorităţii în unele consilii judeţene, prin care membrii UDMR să ocupe inclusiv posturi de vicepreşedinţi ai acestor consilii. La discuţie au participat liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu şi secretarul general al PSD Liviu Dragnea, precum şi liderii UDMR Kelemen Hunor, Verestoy Attila şi Laszlo Borbely.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite