Judecătorul Danileț cere control corporal în școli. Magistratul explică și de ce procedura este perfect legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Cristi Danileț susține că legislația din România permite controlul corporal al elevilor și crede că acest lucru poate fi făcut de către profesori în cazul tinerilor suspectați de consum sau trafic de droguri.

Judectărul Cristian Danileț cere măsuri ferme în cazul consumului de droguri. FOTO: Arhiva personală
Judectărul Cristian Danileț cere măsuri ferme în cazul consumului de droguri. FOTO: Arhiva personală

Fenomenul consumului de droguri în școlile din Cluj și din țară a proliferat și pentru că profesorii și directorii școlilor nu-și cunosc atribuțiile, a susținut judecătorul Cristian Danileț conform BuzzNews. „Am văzut că există o mare confuzie la nivelul profesorilor, directorilor și părinților care au copii la școală cum că nu este posibilă controlarea copiilor de droguri. Păi aș vrea să le amintesc privitorilor noștri că legislația din România interzice ca elevii să dețină asupra lor arme albe, tutun, alcool și droguri la școală. Întrebarea mea este simplă: Cum depistăm acești copii că au asupra lor obiecte interzise sau sunt consumatori de substanțe? Răspunsul este simplu: printr-un control corporal. Asta nu înseamnă că facem percheziție”, a subliniat Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj.

„Controlul corporal nu e ilegal”

Pentru că nu s-au luat măsuri la timp sau s-au trecut cu vederea sau unii, inclusiv profesori sau directori, nu își știu atribuțiile de serviciu, s-a ajuns ca acest consum de droguri să fie ceva atât de răspândit în școli încât el este văzut ca normal”, a mai afirmat judecătorul.

El a susținut că nici profesorii, nici directorii nu discută cu oamenii legii pentru a afla ce prevede legislația care le permite să intervină și să controleze copiii corporal.

Controlul corporal nu înseamnă că facem percheziție, a subliniat Danileț: „Percheziția este un mijloc de probă autorizat doar de judecător sau de procuror, după ce se deschide un proces penal pentru comiterea unor infracțiuni, deci vorbim de latura penală a unor fapte.”

Judecătorul susține că atunci când vorbim despre fapte mai puțin grave, care privesc o anumită instituție, sunt abilitați funcționarii din instituție, în cazul nostru profesorii sau directorii, să procedeze la acest control corporal.

Ia copilul deoparte, îl pune să scoată tot din buzunare sau din geantă și, dacă copilul refuză, acest lucru poate fi făcut de un profesor care să aibă același sex cu cel controlat, eventual să fie un martor și, dacă se constată obiecte interzise, de la brichetă, la alcool, la tutun sau la droguri se constată într-un proces verbal și apoi acesta se trimite mai departe la procuror. Lucrurile sunt foarte serioase”, a precizat Danileț.

El a mai spus că există licee la care salvarea vine de două ori pe săptămână.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite