Încă o dovadă că România este un stat eşuat: în portul Constanţa nu se descoperă nici un gram de droguri!

0
0
Publicat:

Crima de la 2 Mai, numeroşii şoferi prinşi drogaţi la volan, cu sau fără accidente, fenomenul ia amploare în şcoli, şi nimeni din conducerea statului nu se întreabă de ce în portul Constanţa nu sunt identificate droguri. Si asta  în condiţiile în care marile porturi europene sunt principalele căi de acces în Europa pentru drogurile din lumea întreagă. În ultimii doi ani poliţiştii şi vameşii din portul Constanţa nu au găsit nici măcar un gram de droguri!

Cel mai recent raport privind drogurile la nivelul Uniunii Europene, publicat în iunie de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA), arată că rețelele de traficanți vizează tot mai des porturile din spațiul comunitar. Există deci organisme comunitare care colaborează şi oferă informaţii în privinţa căilor de acces pentru droguri. Iar Constanţa este locul în care nu se face aproape niciun control pentru depistarea drogurilor. Ce înseamnă asta, altceva decât faptul că România este un stat eşuat?

Raportul de activitate al DIICOT din 2022 atrage atenția asupra parteneriatelor dintre rețelele de trafic de la nivel local cu cele europene și internaționale. Aceste conexiuni transfrontaliere facilitează traficul, iar anul trecut au demonstrat cât de bine funcționează. În contextul unei disponibilități record a cocainei și metamfetaminei, oferta de droguri pe piața ilicită din România a crescut masiv anul trecut, iar trendul ascendent se menține și în acest an.  Nici acest raport nu a fost luat în seamă de autorităţile statului eşuat, România.

Odată cu începerea războiului din Ucraina, volumul de mărfuri şi de droguri care tranzitează portul Constanța a crescut foarte mult. Şi tot fără reacţii din partea ministerului de Interne. Miniştrii Bode, acum Predoiu, nu s-au interesat şi nu au luat măsuri pentru curmarea acestei situaţii indamisibile, traficul de droguri. Ce zic preşedintele şi premierul de o astfel de situaţie, care ameninţă securitatea ţării? Nimic!

Declarația șocantă a președintelui Sindicatului Europol, Cosmin Andreica

Portul Constanța, unul dintre cele mai mari din Europa de Est este paradisul traficanților de droguri, pentru că în această zonă nu există controlul traficului de stupefiante. În  port nu există scannere, iar angajații sunt atât de puțini încât se rezumă doar la verificarea documentelor. Azi în Portul Constanța, orice persoană poate să intre sau să iasă fără să fie întrebată de sănătate. Dacă un marinar de pe o navă care intră în România vrea să aducă 2 kg de cocaină poate să le aducă fără niciun fel de problemă și să iasă cu ele din port să le vândă la primul comerciant din Constanța. Ultimele capturi au fost toate realizate pe baza unor informații obținute de alte agenții europene, care luptă împotriva traficului de droguri. Iar autoritățile din România nu au niciun fel de capacitate, nici tehnică, nici operativă de a putea depista cantitățile de droguri care intră în țara noastră. Portul Constanța este unul dintre cele mai libertine porturi din UE, unde controlul practic nu există.

Aceasta este situaţia descrisă de un cunoscător, şi care a dus la o escaladare fără precedent a consumului de droguri în România.

Ministrul de Justiţie, Alina Gorghiu, a declarat că „în România sunt milioane de consumatori de droguri, şi n-o să-i băgăm pe toţi în puşcărie”. Dacă informaţia ministrului se bazează pe date reale, cu atât mai mult este o nesimţire maximă să laşi portul Constanţa necontrolat şi nesupravegheat.

În portul Constanţa vama dispune doar de două scannere, nu se ştie cât de funcţionale, iar personalul vamal abia pridideşte să verifice actele, nici cum mulţimea de containere care trec ca prin ţara nimănui.

Prin comparaţie,  în Portul Rotterdam au fost confiscate 70 de tone de cocaină doar în anul 2021, iar în august 2023 vameșii au depistat 8 tone de cocaină într-o singură zi. În Anvers (Belgia), au fost depistate peste 110 tone de cocaină doar în 2022.

Câte tone de droguri trec prin portul Constanţa? Nimeni nu ştie, în statul eşuat numit România.

Este şi aceste un exemplu din multele care arată că banii din bugetul ţării, luaţi de la cetăţeni de un stat impotent,  nu sunt folosiţi cum trebuie. Aceasta este şi explicaţia neconformării voluntare la plata taxelor şi impozitelor. De ce să plătim dările la buget, dacă statul este incapabil să ne protejeze de flagelul drogurilor şi de alte pericole mortale?  Să amintim doar de azilele groazei, spitalele groazei, educaţia care este ultima din Europa!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite