Investiție americană uriașă în România. Suma imensă pentru care s-a bătut palma

0
Publicat:

Compania americană GlobalLogic este decisă să investească o sumă uriașă într-o firmă de IT din Cluj-Napoca. Americanii au planuri ambițioase în ceea ce numesc Silicon Valley al Europei de Est.

Principalii acționari ai celor două companii au ajuns la un acord privind Fortech. FOTO Pixabay
Principalii acționari ai celor două companii au ajuns la un acord privind Fortech. FOTO Pixabay

Americanii de la GlobalLogic pun la bătaie 240 de milioane de euro pentru a cumpăra compania de IT Fortech Cluj. Cei de la GlobalLogic vor plăti aproape un sfert de miliard de euro în două faze.

Mai întâi, ei vor oferi 160 de milioane, după care, în termen de doi ani, restul de 80 de milioane, scrie Ziarul Financiar. Alte sume ar fi investite dacă angajații companiei clujene vor atinge o serie de obiective în următorii doi ani. 

Dată fiind amploarea tranzacției, ambele părți au refuzat până acum să ofere alte detalii. Potrivit sursei citate, aceasta este cea mai mare tranzacție făcută până în prezent de o companie românească din IT.

Chiar și în anunţul oficial cele două părţi au evitat să dezvăluie alte informații despre tranzacție. Acționarul principal al Fortech Cluj este fondatorul acesteia, Călin Văduva. Fortech furnizează servicii IT pentru clienţii din toată lumea, precum testarea și personalizarea sistemelor software, dezvoltarea web, Java și .NET și alte asemenea.

Statele Unite ale Americii au investit sume importante în România. Potrivit raportului BNR despre investițiile străine în România, SUA ocupă locul 5 în topul investitorilor străini și este cel mai important investitor din afara Europei.

Nu se înghesuie în România

În pofida acestei investiții, companiile americane nu se mai înghesuie în România. De altfel, numai în ultimul an două companii uriașe de peste Ocean au ales să renunțe la afacerile de aici.

Mai întâi au fost americanii de la Ford, care au plecat de la Craiova și au transferat fabrica auto din capitala Olteniei către partenerii lor turci Ford Otosan.

Și tot în ultimul an, colosul american ExxonMobil și-a făcut exit-ul (ieșirea - engl.) și a renunțat la planurile de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră.

De asemenea, au apărut informații că o altă companie importantă din SUA, The Carlyle Group, care deține și compania Black Sea Oil and Gas Romania care extrage gaze din Marea Neagră, ia în calcule să renunțe la afacerile din România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite