O companie-simbol a României a intrat oficial în faliment. A rezistat 111 ani, dar a fost ucisă de criza energiei și de scumpiri
0Unul dintre cele mai vechi branduri din România, cu o fabrică celebră încă din perioada interbelică, a intrat oficial în faliment. Prețurile uriașe ale energiei electrice și scumpirea peste măsură a materiei prime au dus-o în colaps.
Producătorul de încălţăminte Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani pe piaţă, a intrat oficial în faliment, conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti, informează Ziarul Financiar.
„Adunarea generală extraordinară a acţionarilor (...), cu votul pentru al acţionarului majoritar prezent, Consiliul Judeţean Cluj, ce deţine 93,44% din totalul acţiunilor societăţii, a hotărât declanşarea procedurii de faliment”, conform raportului.
Compania Clujana și-a oprit activitatea, după 111 ani de existență, iar principalul acționar, statul - prin Consiliul Județean Cluj, a considerat că nu mai merită făcute eforturi pentru a resuscita compania.
Creșterile uriașe de prețuri ale energiei, dar și scumpirea materiei prime, la care se adaugă datoriile uriașe adunate au dus la acest colaps. Fabrica înființată la Cluj încă din 1911 se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, care deține 93,4412% din acţiunile Clujana.
O istorie de peste 100 de ani aruncată la coș
Clujana a produs ghete şi pantofi de piele încă din 1911 şi a fost mult timp una dintre fabricile model ale Clujului. Era, la origini, Fabrica de Piele „Fraţii Renner & Co” cu produse apreciate datorită calităţii lor. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni, iar comuniştii au naţionalizat-o în 1948.
Între anii '70-'90, majoritatea produselor sale mergeau la export, iar marfa care mai ajungea şi pe piaţa internă se vindea ca pâinea caldă. În perioada respectivă a fost practic cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi a produs milioane de perechi de pantofi.
La scurt timp după Revoluţie a avut loc şi marea schimbare. O schimbare în rău, pentru că din primadonă a ajuns o Cenuşăreasă vulnerabilă la şocul trecerii la economia de piaţă.
Clujana a intrat în insolvenţă şi a fost chiar închisă timp de patru ani, între 1999 şi 2003. La acea dată, compania avea peste 7.000 de angajați, iar anterior devenise un nume și la nivel mondial și exporta în zeci de țări în toate colțurile lumii. Salvată in extremis, fabrica ieşea din insolvenţă în 2004, iar apoi a fost preluată de Consilul Judeţean Cluj.