Începe procesul profesorului care a pretins că „Untold” este o conferinţă ştiinţifică. Cât a obţinut din închirierea unui cămin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de turişti veneau în fiecare an la Untold. FOTO: Untold
Sute de mii de turişti veneau în fiecare an la Untold. FOTO: Untold

Începe procesul în care un fost preşedinte al Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, Ioan Oroian, este acuzat că a închiriat un cămin participanţilor la festivalul Untold în 2016. Prejudiciul este de circa 17.000 de euro.

Judecătorul Cristian Danileţ de la Tribunalul Cluj a decis că interceptările din dosarul penal în care Ioan Gheorghe Oroian, fost preşedinte al Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, este judecat alături de alte persoane pentru delapidare, sunt legale. Magistratul a dispus desfiinţarea încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judeătoriei Cluj-Napoca prin care s-a constatat nelegalitatea probelor obţinute prin supraveghere tehnică, dispunând începerea judecăţii, relatează ziarul Făclia. Ioan Gheorghe Oroian a fost trimis în judecată alături de directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Viorel Poruţiu şi de administratorul restaurantului studenţesc de pe strada Moţilor, Marcel Grebenişan într-un dosar penal cu un prejudiciu de 80.676,40 lei (17.000 de euro).

Festivalul Untold, conferinţă ştiinţifică

Procurorii susţin că Ioan Gheorghe Oroian, preşedinte al Senatului USAMV şi, totodată, preşedinte al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, a gândit un pretext ştiinţific în vederea rezervării spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 04 – 08 august 2016, în care s-a organizat Festivalul UNTOLD la Cluj-Napoca, cu intenţia de a închiria în interes propriu camerele din acel cămin pentru participanţii la festival. Cum responsabilul cu folosirea locurilor de cazare era Viorel Poruţiu, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Oroian i-a cerut acestuia să aprobe blocarea închirierii camerelor de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferinţe ştiinţifice, în perioada 04-08 august 2016. În acest sens, Viorel Poruţiu a primit şi a aprobat o cerere formulată de Oroian, în calitate de reprezentant al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania. Procurorii spun că Poruţiu ştia că documentul este fals deoarece manifestarea ştiinţifică preconizată nu va avea loc şi că spaţiul de cazare urma să fie folosit în vederea însuşirii sumelor de bani ce urmau să fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau să participe la Festivalul UNTOLD 2016. 

17.000 de euro în 4 zile


 

Din probele administrate în cauză rezultă că spaţiile de cazare din Căminul Agronomia II au fost închiriate către un număr de aproximativ 150 de participanţi la Festivalul UNTOLD 2016 la un preţ stabilit la început la suma de 150 euro/cameră/noapte. 

De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că universitatea nu a încheiat nici un contract privind închirierea camerelor din Căminul Agronomia II, pentru perioada respectivă. Este de menţionat că USAMV Cluj-Napoca, în aceeaşi perioadă, a închiriat în mod legal 300 de paturi către două asociaţii, în ambele contracte fiind stipulată interdicţia de cesiune sau subînchiriere a spaţiilor respective”, arăta Parchetul Curţii de Apel Cluj. Prejudiciul creat USAMV ca urmare a acestor activităţi ar fi de 80.676,40 lei - circa 17.000 de euro, din care suma de 79.476,40 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca şi suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca. 

Interceptări anulate

Odată cu verificarea legalităţii sesizării instanţei, a legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Cluj-Napoca a dispus anularea tuturor interceptărilor din dosar.

„Măsura a fost luată în baza deciziei nr. 22/18.01.2018 a Curţii Constituţionale. Potrivit acestei decizii, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 102 alin. (3) din C. pr. pen. şi a constatat că acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ”excluderea probei”, din cuprinsul lor, se înţelege şi eliminarea mijloacelor de probă din dosarul cauzei”, arată Făclia de Cluj. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a contestat soluţia dată de judecătorul de drepturi şi libertăţi iar, joi, magistratul Cristian Vasilică Danileţ a decis că probele obţinute prin interceptări sunt legale. Astfel, poate începe procesul suspecţilor. 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite