Gyula, capitala românilor din Ungaria. Locul unde se află bustul consulului român care a negociat cumpărarea regiunii Alaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista clujeană online de călătorii cluj.travel prezintă frumuseţile turistice ale oraşului Gyula, centrul comunităţii româneşti din Ungaria şi unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţara vecină.

Unul dintre cele mai frumoase oraşe din Ungaria se află la doi paşi de noi, aproape lipit de graniţă, în dreptul localităţii Vărşand. Poate fi o destinaţie turistică interesantă datorită unor obiective deosebite, mai ales pentru români, şi a unei moderne baze de tratament balnear ce se află în mijlocul unui parc dendrologic elegant, se arată pe cluj.travel.

Complexul de băi termale – Várfürdő – este unul de patru stele, clasificare maximă în Ungaria. Cele 20 de bazine cu apă de diferite temperaturi, situarea acestuia în Parcul Almássy şi infrastructura de bună calitate îl fac, pe bună dreptate, să fie considerat cel mai frumos din Ungaria.
Nu departe de băi se află cetatea gotică din cărămidă, datând din secolul al XV-lea, fiind considerată cea mai bine conservată din zona de câmpie, din Europa Centrală.

Cum se ajunge?
Dinspre Oradea, cel mai scurt drum spre Gyula trece prin Sarkad, după ce în Salonta se face la dreapta părăsind drumul E671. Locuri bune şi ieftine de cazare pot fi găsite la Liceul „Nicolae Bălcescu”, care pune la dispoziţia turiştilor camere duble cu baie proprie. În apropiere, la Sarkad, se află o minigrădină zoologică şi tot aproape de Gyula, la Szanazug, se află punctul de confluenţă al râurilor Crişul Alb şi Crişul Negru, explică cluj.travel.

Frumuseţile capitalei românilor din Ungaria
Gyula dispune de câteva monumente de arhitectură remarcabile, cum ar fi Monumentul Revoluţionarilor de la 1848 ridicat în memoria celor 9 martiri din lotul de 13 revoluţionari de la Arad, predaţi autorităţilor habsburgice.
Centrul oraşului este dominat de Piaţa Kossuth unde se află un ansamblu de fântâni deosebit de spectaculoase. De aici, îndreptându-te spre piaţa Herruckern, traversezi canalul ce trece prin oraş, peste un pod de piatră ornat cu flori, de un romantism aparte.

5.000 de români în Gyula
Pentru români, Gyula (Jula) este un oraş deosebit. Aici se găseşte centrul comunităţii româneşti din Ungaria. Comunitatea românească numără aproximativ 5000 de persoane şi este concentrată în două mari zone: Oraşul Mare Românesc şi Oraşul Mic Românesc.
Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae, datează din 1802, anul în care s-a pus piatra de temelie.
Este un adevărat templu al spiritualităţii româneşti şi nu trebuie să fii surprins dacă la slujbele importante vezi români din oraş sau din satele din apropiere, îmbrăcaţi în frumoase costume populare. Elevii români, dar nu numai, învaţă la Liceul Nicolae Bălcescu având în curriculumul şcolar materii ca istorie şi spiritualitate românească.
La Gyula apare şi săptămânalul românilor din Ungaria „Foaia românească” şi tot aici funcţionează şi un consulat al României.

Consulul român care a negociat cumpărarea regiunii Alaska
În oraş se află busturile unor mari personalităţi româneşti: Moise Nicoară, Liviu Rebreanu sau Nicolae Bălcescu dar şi statuia lui George Pomuţ, căpitan în timpul revoluţiei de la 1848 şi general de brigadă în armata Nordului din timpul Războiului de Secesiune din SUA, cel care în calitate de consul general al SUA la St. Petersburg a negociat cumpărarea de către guvernul Statelor Unite a regiunii Alaska.
 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite