FOTO VIDEO Iulius Group susţine că a inaugurat cel mai scump parc din ţară la Cluj: a costat 200 de euro metrul pătrat
0Iulius Group a inaugurat un parc de un hectar în Cluj-Napoca despre care spune că a costat 2 milioane de euro, în contrapartidă cu un teren pe care va ridica birouri. Avem de-a face cu cel mai scump parc din ţară, preţul fiind de 200 de euro/metru pătrat. Specialiştii susţin că suma este umflată, iar oraşul a pierdut la această „tranzacţie”, în timp ce, primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj s-au făcut de râs la inaugurare.
Iulius Group a inaugurat ieri un parc de circa un hectar în zona lacului din cartierul clujean Gheorgheni, lângă mall-ul companiei. Investiţia în zona verde este contraprestaţia firmei pentru că a primit în concesiune 1,4 hectare pe malul lacului pentru a ridica două clădiri de birouri, de patru, respectiv zece etaje. Pentru terenul respectiv Iulius Mall trebuie să plătească o taxă de concesiune 10.894 de euro pe lună.
Pe de altă parte, pentru cei 21.000 de metri pătraţi de construcţii ce-i poate realiza, conform planului aprobat de Primărie, compania va putea obţine o chirie de minimum 210.000 de euro lunar. Iulius Group a precizat că investiţia în parc, de 2 milioane de euro, s-a cheltuit în mare pe: 10.000 de metri pătraţi de gazon special pentru trafic intens, peste 18.000 de arbori şi arbuşti de diferite dimensiuni, o alee pietonală parţial suspendată deasupra lacului, o pistă pentru ciclism şi pentru alergare, alei de promenadă şi spaţii de relaxare echipate cu bănci. Parcul se întinde pe jumătate din malul lacului, cealaltă jumătate fiind revedicată.
Cel mai scump parc din ţară
Unul dintre cei mai valoroşi arhitecţi ai Clujului, Vasile Mitrea, cel care a pus bazele a două cartiere din oraş, şi care a fost premiat recent de Academia Română pentru întreaga activitate, spune că suma de 2 milioane de euro anunţată de Iulius Group pentru amenajarea Iulius Parc este exagerat de mare.
„În condiţiile în care Parcul Central al Clujului, care are 13 hectare şi a fost modernizat cu 4 milioane de euro, în această modernizare incluzând şi reabilitarea clădirii cazinoului (imobil care se află pe lista monumentelor istorice ale Clujului- nr), suma vehiculată de Iulius Mall este exagerată. Suprafaţa amenajată de ei are circa un hectar. Trei hectare are zona cu tot cu lac (la lac nu s-a intervenit, terenul fiind în litigiu-nr)”, a susţinut Mitrea.
Concluzia arhitectului în legătură cu investiţia Iulius Group este: „Mi se pare că oraşul s-a cam păcălit, a cedat teren pentru cele două imobile în contul cărora a primit foarte puţin. În plus, Iulius Dascălu a promis că va amenaja zona lacului atunci când a construit mallul (în anul 2007-nr). Faţă de cadoul oferit de Consiliul Judeţean ca suprafaţă şi ca poziţie, domnul Iulius Dascălu a dat foarte puţin”. Preţul pe metru pătrat pentru Iulius Parc ajunge la 200 de euro, preţul fiind cel mai mare din ţară.
în timp ce pentru Parcul Central din Cluj-Napoca s-a plătit 0,30 de euro/mp, iar pentru Parcul Noua din Braşov (4 hectare) 12 euro/mp, pentruParcul municipal din Bistriţa (7 hectare) 64 euro/mp, iar pentru Parcul Tineretului din Zalău (4 hectare) – 22 euro/mp.
Dascălu: gazon de teren de fotbal şi iluminat cu leduri
Întrebat cum se face că Iulius Parc, o zonă verde de circa 1 hectar a costat aşa de mult, Iuliu Dascălu, proprietarul Iulius Group, a spus: „Dacă vă uitaţi în spate o să vedeţi nişte copaci care au 30-60 de ani, care costă. După aceea, am folosit sistem automatizat de irigaţii care nu se poate folosi pe un parc de 13 hectare pentru că ar fi o investiţie enormă, apoi, luaţi în calcul că puteţi păşi ca şi pe un teren de fotbal pe acest gazon. Diferenţa de la un gazon de 1 euro metrul pătrat şi unul de 3-4 e altceva. Apoi, nu uitaţi, iluminatul a fost cu leduri şi vorbim de alţi bani. În general, la investiţiile Primăriei sau ale Consiliului Judeţean se aleg soluţii mai economice”.
Inaugurare cu scandal
La conferinţa de presă, primarul Emil Boc şi preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, s-au certat în legătură cu proprietarul terenului pe care s-a făcut parcul.
Când primarul i-a propus lui Iuliu Dascălu ca Primăria, care este şi proprietarul terenului pe care este edificat parcul, să preia zona verde în administrare, Horea Uioreanu a sărit ca ars: „Ne aflăm pe terenul CJ Cluj, sigur colaborarea cu Primăria pentru autorizări ne bucură, dar ne aflăm pe terenul CJ Cluj”.
Boc a replicat: „Proprietar este Primăria Cluj-Napoca, e o realitate istorică. Primăria a trimis solicitarea de autorizare a parcului pentru că e proprietar”. Situaţia a fost „descurcată” de Valentin Lungu, directorul Univers T, hotelul care aparţine CJ Cluj şi pe al cărui nume este terenul în acte: „Univers T e prorprietarul a 84% din teren, aceasta include toată zona parcului, mai puţin 1-2 metri de la malul lacului, care aparţine Primăriei”.
Citeşte şi: