FOTO Mărţişoare cât palma cu lebede, rândunele şi ghiocei în centrul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărţişoare din ceramică şi flori uscate se vând în Piaţa Unirii din Cluj
Mărţişoare din ceramică şi flori uscate se vând în Piaţa Unirii din Cluj

Zeci de comercianţi îi momesc pe clujeni, în toate cartierele oraşului, să le cumpere mărţişoarele, unele, unicat, confecţionate manual din lemn, flori uscate, lut ars, fimo şi tricot colorat, altele aurite şi fabricate în serie.

Pentru familia de Andraş, târgul de Dragobete şi Mărţişor e un prilej de a le arăta trecătorilor frumuseţea ceramicii şi povestea ce stă în spatele fiecărei sărbători, fie că e vorba de Crăciun, de Paşte sau de Mărţişor. „Fiecare sărbătoare ascunde o poveste interesantă. Puţini cunosc asta. Am citit că, la început, se lua câte un mărţişor pentru familie, nu pentru un membru al ei cum e acum, şi că simbolul avea mărimea unei palme, era mai mare decât mărţişorul aşa cum îl ştim noi", spune Olimpia Andraş, ceramist.

Mărţişoare din ceramică şi flori uscate se vând în Piaţa Unirii din Cluj

Click pe poze pentru a vedea ce mărţişoare vă puteţi cumpăra din centrul Clujului

Venită cu soţul ei la târgul de Mărţişor din centrul Clujului, ea obişnuieşte să le povestească clienţilor cum au luat naştere mărţişoarele de ceramică cu motive primăvăratice - ghiocei, fluturi coloraţi, rândunici şi lebede - dar şi ce alte obiecte de ceramică mai confecţionează (vaze, măsuţe de décor, diverse vase). „Mărţişoarele mai mari pot fi folosite şi ca obiecte de decor după ce trec 1 şi 8 Martie. Mă bucur că oamenii gustă acest gen de mărţişoare. Oricum le vindem la 3,5 lei cele mici, iar 12 lei cele mari. Nu ne îmbogăţim din asta", afirmă Bogdana Andraş.

Alături de standul acestora, clujenii mai pot admira şi, după caz, cumpăra, mărţişoare confecţionate din flori uscate, pictate, mărţişoare tricotate, mărţişoare din fimo (căluţi d emare, purceluşi, câini, smiley) şi ceramică cu zodii şi personaje de desen animat, dar şi cu măşti care te poartă cu gândul spre celebrul carnaval de la Veneţia. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, un mărţişor costând de la 1 leu până la 12 lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite