FOTO „Fotograful mobil“ care a dus arhitectura Clujului de pe Instagram în The Guardian: „Nu cred că fotografia are legătură cu aparatul foto“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzile pavate cu piatră de râu din Cluj sunt preferatele tânărului. FOTO Mihail Onaca / mihailonaca.com
Străzile pavate cu piatră de râu din Cluj sunt preferatele tânărului. FOTO Mihail Onaca / mihailonaca.com

Tânărul actor Mihail Onaca (27 de ani), ale cărui fotografii de pe  Instagram cu porţi şi ferestre din Cluj au făcut subiectul unui articol în prestigioasa publicaţie britanică The Guardian, realizează poze impresionante din punct de vedere artistic, exclusiv cu ajutorul telefonului mobil. Tânărul a iniţiat şi un website pe care îşi promovează creaţiile.

Acum trei săptămâni The Guardian a dedicat un articol arhitecturii Clujului, pe baza unor fotografii cu ferestre şi porţi din oraş, realizate cu telefonul mobil şi postate pe Instagram de Mihail Onaca, tânăr actor, absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. “Am fost contactat printr-un e-mail în care mi s-a propus un interviu pe această temă”, a sintetizat el.

Tânărul născut la Baia-Mare, de profesie actor, se descrie pe pagina personală de facebook ca “mobile photographer”, iar linkul aferent te duce la un portal care îţi dezvăluie o întreagă lume în fotografii, surprinse exclusiv cu Iphone-ul său.  „Am început să experimentez la începutul anului 2014. Cred că e esenţial a înţelege că fotografia cu telefonul mobil e un proces deosebit de lung şi plin de eşecuri. Nu există nicio reţetă sau o siguranţă că se va ajunge la un rezultat pozitiv. Nu am luat lecţii, dar am investit foarte mult timp şi energie în această pasiune. Am avut entuziasm şi în acelaşi timp am fost deosebit de curios”, povesteşte Mihail (foto / Facebook M.O.).

Mihail Onaca Cluj

“Nu cred că fotografia are legătură cu aparatul foto. Se pot face fotografii frumoase cu orice fel de aparat, atâta timp cât fotograful are imaginaţie, educaţie, simţ şi puţin noroc”. 

El mărturiseşte că  fotografiază cu telefonul mobil din motive pe de o parte conjucturale, “momentan este singura cameră de care dispun”, dar şi practice, fiind mic şi uşor de transportat.

Artă cu mobilul

Fotografiile de pe mihailonaca.com ies în evidenţă nu prin vreun detaliu care ar putea trăda lipsa unei camera profesioniste, ci prin abordarea artistică. Pozele sunt grupate pe categorii, de la “Faces” şi “Places” la “Into the wild” şi “Travel”. Categoria “Faces” este spre exemplu un periplu într-o varietate de abordări nu doar ale chipului, vizibil sau mascat, dar şi ale “feţelor” ambientului, de la vegetaţie verde la clădiri sau tablouri de mari dimensiuni.

Pentru Mihail, cea mai plăcută amintire legată de o fotografie cu mobilul este legată însă de păsări: “Îmi amintesc că în urmă cu două ierni am aşteptat o oră, nevând mânuşi şi stând nemişcat foarte aproape de sol, să îşi ia zborul porumbeii din Piaţa Mihai Viteazu. Deşi eram complet îngheţat, m-am bucurat să văd că a ieşit fotografia”, povesteşte, cu amuzament, dar şi satisfacţie, tânărul.

(FOTO https://www.instagram.com/p/yj_BurM6YG/?taken-by=mihailonaca)

Fascinat de Transilvania

În funcţie de ce îşi alege subiectele şi care i se par cele mai spectaculoase locuri care pot fi pozate din Cluj? “Nu am un tipar anume. Îmi plac plimbările prin Cluj-Napoca, dar niciodată nu refuz o excursie. Îmi plac satele din Transilvania. Îmi plac munţii Apuseni, cetăţile din regiune, Sighişoara, Sibiu etc. Cred că Transilvania e un loc fascinant, bogat în istorie şi cultură. Ar trebui să ne mândrim că locuim aici”, crede Mihail.

Clădiri care “plâng”

“Cluj-Napoca are un centru istoric mic, dar deosebit de frumos. Îmi place să fac fotografii pe străzile pavate cu piatră de râu”, povesteşte actorul. De altfel o astfel de fotografie, în care o bătrânică firavă, rezemându-se de o cârjă, traversează o alee pietonală îngustă, pavată, pe sub o arcadă din centrul oraşului, este ilustraţia care i-a rămas întipărită în memorie şi în suflet.

(FOTO https://www.instagram.com/p/3bRuQVM6Us/?taken-by=mihailonaca)

Fotografii Mihail Onaca

Tânărul, ale cărui fotografii din The Guardian au avut în centru elemente de arhitectură a Clujului, crede că imobilele vechi, unele seculare, ale oraşului, ar putea fi mai bine întreţinute:

“Există în oraş un număr mare de clădiri absolut superbe, deosebit de valoroase din punct de vedere istorice, dintre care foarte multe ar avea nevoie de restaurare”, opinează el. 

“Un oraş înrămat”, în The Guardian

Cotidianul britanic "The Guardian" a publicat acum două săptămâni în ediţia electronică, un scurt articol dedicat Clujului, la subcategoria “Oraşe” a secţiunii care abordează subiectele din spaţiul internaţional. Succintul material, intitulat “A city framed: the doors and windows of Transylvania's Cluj-Napoca – in pictures / Un oraş înrămat: porţile şi ferestrele din Cluj-Napoca, Transilvania”, prezintă mai multe fotografii cu ferestre şi culoare din faţa unor porţi sau uşi din oraş, realizate de tânărul actor Mihail Onaca, de loc din Baia-Mare, absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj.

Articolul este şi azi disponibil pe homepage-ul rubricii Cities, atrăgând peste 50 de comentarii.

Citeşte şi:

Ferestrele Clujului, în „The Guardian“, graţie unor fotografii postate pe Instagram de un tânăr actor

Ghid de admitere la Oxford. Cum este acceptat un elev român la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume

Zidurile-comoară ale Clujului. Ce secrete neştiute nici de localnici ascund resturile de fortificaţii antice vizibile la tot pasul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite