Ferestrele Clujului, în „The Guardian“, graţie unor fotografii postate pe Instagram de un tânăr actor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul britanic „The Guardian“ a publicat vineri, în ediţia electronică, un scurt articol dedicat oraşului Cluj-Napoca, la subcategoria „Oraşe“ a secţiunii dedicate subiectelor din spaţiul internaţional.

"The Guardian" a publicat vineri, în ediţia electronică, un scurt articol dedicat Clujului, la subcategoria “Oraşe” a secţiunii care abordează subiectele din spaţiul internaţional.

Succintul material intitulat “A city framed: the doors and windows of Transylvania's Cluj-Napoca – in pictures / Un oraş înrămat: porţile şi ferestrele din Cluj-Napoca, Transilvania” prezintă mai multe fotografii cu ferestre şi culoare din faţa unor porţi sau uşi din oraş, realizate de tânărul actor Mihail Onaca, absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. Tânărul este şi un fotograf pasionat, având un site unde abordează în instantanee diferite teme.

Fotografii în "The Guardian"

Pozele care fac subiectul articolului amintit au fost realizate de tânăr în ultimele şapte luni, într-o manieră artistică, cu ajutorul telefonului mobil, fiind postate pe contul său de Instagram. Ele surprind detalii a diferite clădiri din oraş, de la Biblioteca Centrală Universală la Librăria Humanitas.  Unele ipostaze sunt inedite, precum cea în care o bicicletă este suspendată, oblic, în faţa a doua ferestre, sau cea în care un bărbat stă în fereastră cu trei căţeluşi, pe una din ramele geamului fiind căţărat de asemenea un porumbel. 

„Really excited that The Guardian included some of my favorite shots of doors and windows in this article on Cluj-Napoca! Hope you'll enjoy scrolling through it / Sunt încântat că The Guardian mi-a inclus o parte din fotografiile preferate cu uşi şi ferestre într-un articol despre Cluj-Napoca. Sper că vă veţi bucura privindu-le”, a scris Mihail Onaca vineri pe Facebook, afişând linkul articolului şi pe Instagram. Prin prisma relatărilor tânărului, Clujul este prezentat în "The Guardian" ca o capitală neoficială a Transilvaniei, care dispune de un mix arhitectural cu elemente medievale, renascentiste, baroc şi moderne. „E imposibil să te plimbi prin oraş fără să constaţi extraordinara diversitate de porţi şi ferestre”, povesteşte Mihai Onaca, potrivit sursei citate, explicând că pasiunea pentru a fotografia aceste detalii îi este alimentată şi de teama că o dată cu timpul unele dintre ele dispar sau sunt înlocuite.

Mihail Onaca nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol.

Clujul în presa internaţională

Trebuie precizat că nu este pentru prima dată când Clujul apare radiografiat în publicaţii de prestigiu din lume. În special prin prisma fenomenului artistic de aici şi a faptului că unul din cei mai bine vânduţi artişti ai momentului, Adrian Ghenie, s-a format şi lucrează la Cluj, alături de Londra şi Berlin, despre oraş s-a scris şi în publicaţii ca New York Times sau Huffington Post. Tabloul vândut recent de Adrian Ghenie cu 4 milioane de euro s-a licitat prin intermediul Casei londoneze de licitaţii Shoteby’s, astfel că abordarea Clujului de către o publicaţie britanică nu este neapărat accidentală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite