Fake news. Ce rol a avut propaganda rusă în răspândirea teoriilor conspiraţiei despre COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţiile media Pro-Kremlin au derulat campanii complexe de dezinformare în 2020. FOTO: EU va Disinfo
Instituţiile media Pro-Kremlin au derulat campanii complexe de dezinformare în 2020. FOTO: EU va Disinfo

Rusia a derulat o strategie complexă de dezinformare cu privire la COVID-19, pentru a submina răspunsul ţărilor europene la pandemie. Specialiştii au identificat trei teme principale: gravitatea pandemiei e exagerată, vaccinul e periculos, „elita globală” derulează un plan satanic de a subjuga omenirea.

Site-ul EUvsDisinfo (UE vs Dezinformare - n.red.) este un proiect al Grupului de lucru East StratCom, înfiinţat în 2015, la iniţiativa Consiliului European, pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană. 

EUvsDisinfo prezintă un top al ştirilor false legate de coronavirus.

„Acest top demonstrează colecţia fastuoasă de evenimente literalmente incredibile şi predicţii imposibile care nu s-au întâmplat, oricât de mult ar fi încercat media pro-Kremlin să ne convingă contrariul (...). 

Dacă vorbim de 2020, nu putem ignora un eveniment care s-a concretizat: pandemia de Covid-19. 

Această pandemie a fost agravată de o „pandemie” de ştiri false: încercări deliberate de diseminare a informaţiilor false pentru a submina răspunsul instituţiilor de sănătate publică”, se arată în articol. 

Media pro-Kremlin se referă la sutele de instituţii media finanţate sau sprijinite de Rusia pentru a promova propaganda statului în diferite domenii. 

În baza de date a EUvsDisinfo au fost identificate aproape 700 de ştiri false despre predicţii legate de Covid-19  care nu s-au întâmplat. Acestea reprezintă „doar vârful aisbergului”, spun specialiştii europeni. 

Câteva exemple în acest sens:

Coronavirusul a venit pe Pământ din spaţiu printr-un meteorit şi se răspândeşte prin vânt. 

Covid-19 este o repetiţie pentru o adevărata armă apocaliptică. 

Profesor de la Harvard a fost arestat pentru crearea Covid-19. 

Covid-19 este o armă biologică pentru a face populaţia planetei infertilă. 

Coronavirus a fost inventat de familia Rockefeller şi de Clubul de la Roma. 

Dezinformarea ne pune viaţa în pericol


 

Toate aceste ştiri par amuzante pentru că nu sunt adevărate. Cu toate acestea, criza Covid a făcut dezinformarea mai letală ca niciodată. La propriu. 

„Înainte de 2020, pentru mulţi oameni ameninţarea dezinformării părea oarecum abstractă. Cu toate acestea, în această pandemie, oamenii, sub influenţa dezinformării, au început să experimenteze substanţe periculoase şi au fost chiar informaţi că „spălarea mâinilor este inutilă”. De fapt, dezinformări de genul aceste ne pun vieţile în pericol”, se arată în articol. 

Primul caz de dezinformare privind COVID-19 analizat pe siteul „Eu vs Disinfo” (UE vs Dezinformare), la 22 ianuarie, a susţinut că SARS-CoV-2 este un virus artificial. În realitate, analiza ADN-ului a arătat că virusul provine de la animale. 

medic pacient covid epa-efe

„COVID-19 este doar o gripă“, una dintre dezinformările cele mai populare în mass media pro-Kremlin Sursa EPA/EFE

 

Primul mesaj fals: se exagerează pericolul COVID-19


După ştirile privind originea virusului, a urmat narativa falsă conform căreia COVID-19 nu e periculos, care a avut două variaţiuni:


1. „Mass media şi guvernele supraestimează ameninţarea cu coronavirus”. Astfel, ar fi vorba doar despre o gripă un pic mai gravă. În realitate, până astăzi, în lume, COVID a cauzat decesul a 1,82 de milioane de oameni, în timp ce gripa cauzează între 290.000 şi 650.000 de decese pe an în lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Deoarece este o boală nouă, oamenii nu au nicio imunitate la ea. Răspândirea rapidă a virusului în întreaga lume ameninţă să copleşească sistemele de sănătate publică, în special în ţările mai sărace, ducând la mai multe decese şi alte efecte negative asupra societăţii şi economiei. Într-o declaraţie din 5 martie 2020, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a vorbit despre gravitatea situaţiei, spunând: „această epidemie este o ameninţare pentru fiecare ţară, bogată sau săracă”, arată sursa citată.


2. „Nu există dovezi că pandemia de coronavirus există”.


Această afirmaţie nu poate fi luată în considerare având în vedere faptul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că suntem în stare de „pandemie”, dar şi numărul de persoane decedate.

Din păcate, acele două tipuri de mesaje au funcţionat.

„Există poveşti şocante spuse de medici despre pacienţii cu Covid-19 care au refuzat să accepte realitatea şi anume că sunt infectaţi cu coronavirus chiar şi atunci când erau pe moarte”, se arată în articol. CNN a difuzat un material despre o asistentă medicală ATI în Dakota de Sud, Jodi Doering, care spune că pacienţii ei cu Covid-19 adesea „nu vor să creadă că Covid este real. Ultimele lor cuvinte înainte de a muri sunt: „Acest lucru nu se poate întâmpla. Nu este real.” (vezi mai jos materialul). 

Vaccinurile occidentale sunt periculoase. Cel dezvoltate de Oxford te „transformă în maimuţă”, a scris media pro-Kremlin. FOTO: Shutterstock 

vaccin moderna

Al doilea mesaj fals: vaccinul occidental este periculos

Mai târziu, pe măsură ce s-a anunţat apariţia vaccinurilor, ştirile false s-au concentrat asupra acestora. Una dintre variaţiuni a ştirilor false privind vaccinurile a vizat erodarea credibilităţii vaccinurilor occidentale şi promovarea vaccinului rusesc (Sputnik V). 

Mass-media pro-Kremlin a promovat o ştire conform căreia Uniunea Europeană este în negocieri cu dezvoltatorul rus al vaccinului Sputnik V. Pentru a promova o naraţiune conform căreia vaccinul rusesc este foarte solicitat în UE, mass-media ruseşti au publicat titluri înşelătoare, creând impresia că Agenţia europeană a medicamentelor a iniţiat discuţii cu producătorul rus de vaccinuri. De fapt, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că „Agenţia Europeană a Medicamentului nu a primit încă o cerere de autorizare de introducere pe piaţă pentru vaccinul rusesc împotriva COVID-19.”

De cealaltă parte, pentru a submina credibilitatea vaccinurilor occidentale, mass-media pro-Kremlin a luat o parte din adevăr (faptul că vaccinul produs de Oxford este dezvoltat folosind vectorul viral din cimpanzei) şi a mers până într-acolo încât să afirme că vaccinul Oxford este „vaccinul maimuţei” şi au sugerat că vaccinul britanic va transforma oamenii în maimuţe.

„Este îngrijorător să constatăm că reţeaua de dezinformare pro-Kremlin, împreună cu multe altele, au contribuit la minimizarea pericolului virusului, la răspândirea teoriilor conspiraţiei şi la încurajarea neacceptării măsurilor de sănătate şi izolare care ar fi protejat vieţile oamenilor”, susţin specialiştii europeni. 

Imagine indisponibilă

Bill Gates este unul dintre personajele negative ale pandemiei, conform mass-mediei pro-Kremlin. FOTO: Getty Images 

 

George Soros şi Bill Gates, personajele negative


 

Fiecare poveste are nevoie de un personaj negativ. Acelaşi lucru este necesar şi pentru o  dezinformarea de succes. Într-o varietate de mesaje, COVID-19 este descris ca un pretext pentru ca oligarhia globală să preia controlul asupra lumii. Media pro-Kremlin a venit şi cu o faţă pentru personajul negativ: adesea oligarhia globală este reprezentată de doi bărbaţi: Bill Gates şi George Soros.

Elita globală îşi propune, de asemenea, să erodeze fibra morală a Occidentului, conform naraţiunilor de dezinformare. În 2020, această tehnică a fost aplicată şi în dezinformarea cu privire la Covid. Totuşi, ceea ce nu a fost aplicat a fost o logică coerentă. De exemplu, o ştire susţinea că legislaţia a cauzat coronavirusul. Dar ce legislaţie? Poate cea privitoare la măsurile de securitate sanitară? Nu, este vorba despre legislaţia privind căsătoria homosexuală. Într-o altă ştire se arată: coronavirusul a fost trimis de Dumnezeu pentru a-i pedepsi pe homosexuali şi pe ecologişti.

Au existat mai multe ştiri care preziceau prăbuşirea Occidentului ca o consecinţă a declinului moral. Adesea, acest lucru era legat de sex.

Aleksei Zhuravlyov, membru al Dumei de Stat, a declarat că în Danemarca s-au deschis facilităţi pentru zoofili, unde se poate veni şi „viola o broască ţestoasă”. Acest lucru rezonează cu naraţiuni anterioare în care danezii au fost descrişi ca zoofili.

Potrivit unei alte ştiri false, în Ucraina a fost propus un proiect de lege care permite copiilor de 14 ani să îşi schimbe sexul fără consimţământul părinţilor.

Într-o altă naraţiune, Papa ar susţine şi cuplurile de acelaşi sex, deoarece catolicismul este concentrat pe afaceri. 

„Occidentul nu s-a dezintegrat în 2020. Ironia acestor ştiri este că mass-media pro-Kremlin vorbeşte despre presupusul declin moral al Occidentului, dar foloseşte aceste poveşti legate de sex dintr-un motiv foarte comercial: sexul vinde. Se pune întrebarea unde se află într-adevăr cinismul ...”, concluzionează specialiştii de la EUvsDisinfo.

   

Ce vrea elita globală?


 

În unele cazuri, naraţiunea privind declinului moral al Occidentului a fost „pusă pe steroizi”. În aceste ştiri, ideea unei elite globale este amestecată cu elemente diabolice.

Ce vrea elita globală? Ei organizează o „mare resetare”, un plan satanic şi global pentru a subjuga omenirea.

Această temă este condimentată cu elemente de Kabbala şi Schumpeter (Joseph Schumpeter - economist austriac ajuns profesor la Harvard care a definit termenul de distrugere creatoare prin competiţie - nr).

O altă naraţiune susţine: Consiliul Europei, Uniunea Europeană şi statele sale membre nu au fost niciodată purtătoarele valorilor morale creştine, ci ale „valorilor” lui Satan. Într-una dintre ştiri se vorbeşte despre Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei, în care se face „propaganda perversiunii persoanelor LGBT şi acordarea unor drepturi inadmisibile.” În realitate, Convenţia semnată în 2011, la Istanbul, are ca scop prevenirea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

O altă naraţiune falsă îl dă pe Donald Trump ca ales să conducă o mişcare populară împotriva „Statului ascuns al lui Satan”.

„Jurnaliştii” ruşi arată că „În SUA, Biserica lui Satan care are din ce în ce mai mulţi adepţi are drept prioritate dreptul la avort. Societăţile occidentale sunt dominate de progresism (sau un nou marxism cultural) care încearcă să substituie moralitatea creştină (care susţine sfinţenia vieţii umane), să distrugă nu numai dragostea unei mame pentru copilul ei, ci şi dragostea pentru ţara sa (patriotismul) şi să elimine distincţia firească între bărbat şi femeie. UE şi progresistul occidental, în general, desfăşoară, de asemenea, campanii pro-homosexualitate.”

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Donald Trump este văzut ca un eroul al luptei împotriva „statului ascuns satanic”. FOTO: Getty Images

Trump, în luptă cu elitele globale sataniste

„De fapt, articol combină trei naraţiuni de dezinformare. Prima este o naraţiune recurentă despre existenţa în SUA a unui „stat ascuns”  (deep state) care se află deasupra politicienilor aleşi. Conform acestei naraţiuni, preşedinţii SUA şi alţi oficiali publici au o putere reală redusă sau deloc, în timp ce luarea deciziilor se află în mâinile „statului ascuns”.

A doua naraţiune, care a apărut recent în media pro-Kremlin, sugerează că „satanismul” este sistemul de valori al „elitelor globale / elitelor secrete”, care se presupune că încearcă să distrugă valorile creştine tradiţionale, precum sacralitatea vieţii umane şi le înlocuiesc cu pseudo-religii imorale şi perverse.

A treia naraţiune se referă la presupusa decadenţă morală a Occidentului, exprimată prin materialism, valori pervertite şi ostilitate faţă de religia tradiţională pe care guvernele occidentale sau „elitele globale” o subminează pentru a o înlocui cu pseudo-religii (cum ar fi ideologia LGBT)”, susţin specialiştii în dezinformare.

Afirmaţiile articolului conform cărora ar există o „stat ascuns satanic” în SUA şi că „progresismul” în Occident (despre care articolul sugerează că este strâns legat de satanism) distruge valorile tradiţionale este evident nefondat.

În primul rând, nu există dovezi că există un „stat ascuns” în SUA. Nici un politolog şi cercetător de renume nu a confirmat vreodată existenţa unui „stat ascuns” în Statele Unite. De asemenea, nu există dovezi care să susţină afirmaţia conform căreia „elitele globale” aderă la un sistem de valori „satanic” şi nici că încearcă să distrugă creştinismul şi valorile tradiţionale, arată sursa citată.

Termenul „stat ascuns satanic” este folosit de mişcarea extremistă de dreapta din SUA - QAnon, care crede că Trump luptă împotriva unui astfel de stat al „elitelor globale” implicate în pedofilie, trafic de persoane şi recoltarea unei substanţe chimice care ar prelungi viaţa din sângele copiilor abuzaţi. 

Vă mai recomandăm: 

Teoriile conspiraţiei apărute în jurul coronavirusului. De la tradiţia KGB de dezinformare privind HIV la „2019-nCoV“

Cum ajungem să credem ştirile false. Slăbiciunile psihice exploatate de propaganda nazistă stau şi în era digitală la baza manipulării profesioniste

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite