Expoziţie-eveniment: „Cloşca cu puii de aur”, la Muzeul de Artă din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Coşca cu puii de aur", una dintre cele mai cunoscute elemente ale Tezaurul României. FOTO: Arhivă
"Coşca cu puii de aur", una dintre cele mai cunoscute elemente ale Tezaurul României. FOTO: Arhivă

„Cloşca cu puii de aur” şi alte elemente din Tezaurul României vor putea fi văzute la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în cadrul expoziţiei-eveniment „Aurul şi argintul antic al României”.

Expoziţia-eveniment itinerantă Aurul şi argintul antic al României a fost vernisată la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, miercuri, 4 februarie 2015, la orele 18.00, în prezenţa ministrului Culturii, Ioan Vulpescu. Pornind de la o selecţie de 1004 piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, care sunt adevărate „perle ale Coroanei” patrimoniului cultural naţional al României, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani, situată între Eneolitic şi Antichitatea Târzie, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr. Dintre capodoperele expuse amintim: brăţările regale polispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, Tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) şi Peretu (jud. Teleorman) sau piese ale unor vestite complexe ale evului mediu timpuriu găsite în imediata apropiere a Clujului, inventarele princiare de la Apahida sau tezaurul de la Cluj-Someşeni

Premieră naţională

Expoziţia va rămâne deschisă spre vizitare până în data de 22 martie 2015. Aurul şi argintul antic al României reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură naţională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Este, astfel, pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice sau de epocă clasică din colecţiile muzeale din ţară. Unele dintre obiectele incluse în tematica expoziţiei se află în colecţia Tezaurului Istoric a MNIR şi, prin urmare, pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite