Emil Boc, despre valul 4 al pandemiei: „Am învăţat din valurile anterioare, nu vom mai avea lockdown”

0
0
Emil Boc spune că orice lockdown pe o perioadă ridicată ar trimite economia în colaps. FOTO Facebook
Emil Boc spune că orice lockdown pe o perioadă ridicată ar trimite economia în colaps. FOTO Facebook

Primarul Clujul e convins că România nu va intra în lockdown din cauza valului 4 de Covid şi spune că rata de vaccinare în oraşul pe care îl conduce se apropie de 60%.

Afirmaţia fostului premier vine la scurt timp după ce Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a dat asigurări că autorităţile nu vor mai bloca economia şi nu vor închide ţara în faţa valului 4. Emil Boc a subliniat şi că un nou lockdown ar fi fatal pentru o economie precum a României şi că ar aduce mai multe probleme decât beneficii.

„Trendul este cel pe care l-am spus pe baza prognozelor de acum o săptămână sau două. Va fi un trend crescător în luna septembrie, ce va ajunge la 1.600-1.900 de cazuri, undeva spre sfârşitul lunii, în scenariul cel mai pesimist, spun ei. Scenariul mai optimist este să fie mai puţine cazuri. Ce veste bună avem este că nu avem presiune majoră pe terapie intensivă. Adică nu sunt încă cazuri extrem de grave şi avem capacitatea de a face faţă la terapie intensivă, dar din cauza răspândirii rapide a acestei variante Delta, numărul de cazuri va fi şi este în creştere, mergând în această direcţie”, a spus Emil Boc. 

„Nu trebuie să se mai oprească viaţa”

El a reluat ideea expusă de mai mulţi experţi în politici de sănătate publică şi economişti care susţin că un nou lockdown ar duce la colaps orice economie. Asta nu înseamnă, atrage atenţia Boc, că nu vor fi luate măsuri gradual acolo unde se va impune sau că local nu este posibil să fie închise anumite oraşe sau sate, acolo unde rata de infecţie va creşte foarte mult 

„Ce se întâmplă acum este că e etapa în care se încheie concediile, se încheie perioada de vară şi în fiecare ţară se pare că acest trend este crescător. Aici două elemente sunt necesare: să nu avem presiune pe terapie intensivă în spitale şi să ne vaccinăm cât mai mulţi. Dacă acest lucru se realizează, viaţa merge mai departe. Nu trebuie să se oprească viaţa, fraţilor, pentru că noi nu mai putem să ne permitem vreodată un lockdown, să închidem.

Eu sper şi cred că nu vom mai avea închideri ale economiei, lockdown-uri, după cum se numesc ele. Că vom avea unele măsuri graduale, posibil, dar niciodată, cred eu, în perioada care va urma nu vom mai avea închideri ale economiei pentru că asta ar însemna un dezastru şi trimiterea întregii planete într-o altă logică. De aceea, încă o dată, apelul meu este spre vaccinare, Primăria susţine şi menţine toate centrele de vaccinare”, a mai adăugat Boc.

Vă mai recomandăm şi:

Ce face Emil Boc pentru un bilet de tramvai. Imaginile care au devenit virale VIDEO

Moarte suspectă la Cluj. Cadavrul unui bărbat, găsit de pompieri într-o casă

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite