Eduard Dăbîcan face din tunsoare artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eduard Dăbîcan este unul din cei mai apreciaţi hairstylişti din România. Anul trecut, în luna septembrie, clujeanul a reprezentat România în cadrul Congresului Mondial de Coafură din Paris.

Părinţii lui Eduard Dăbîcan nu au privit cu ochi buni decizia lui de a abandona Facultatea de Construcţii, după doar trei săptămâni de la începerea anului universitar, pentru a munci într-un salon de coafură.

I-au respectat, însă, hotărârea mizând pe faptul că aceasta se confruntă doar cu o confuzie de moment şi fără să se gândească pentru o clipă că va ajunge după doar cinci ani de experienţă unul dintre cei mai apreciaţi tineri specialişti din România. „Au fost foarte şocaţi când au văzut că muncesc tot mai mult, că merg din ce în ce mai des la specializări”, îşi aminteşte Eduard.

Specializări de 15.000 de euro

Ar fi vrut să urmeze cursurile Facultăţii de Arhitectură, însă nu a fost admis, însă este de părere că informaţiile acumulate în domeniu, l-au ajutat în meseria de coafor . „Dusă la perfecţiune, tunsoarea e geometrie pură, geometrie pe capul uman, pentru că trebuie realizată în funcţie de imaginea craniului, în funcţie de trăsăturile omului. Legile geometriei le poţi învăţa, însă nu poţi ajunge la un nivel fără să ajungi să fii creativ. De aceea, îmi place să zic că ceea ce facem noi e artă”, crede tânărul, care este actum angajat al salonului „En Vogue“.

Au urmat apoi zeci de participări la seminarii de profil costisitoare atât în România, cât şi în străinătate, fără de care nu ar fi evoluat şi pentru care a scos până acum din buzunare aproximativ 15.000 de euro: „Degeaba eşti talentat, dacă nu investeşti permanent în tine. O săptămână de seminar la Bucureşti costă în jur de 1.000 de euro, iar în străinătate de la 3.000 de euro. La început ai nevoie de ajutor, altfel n-ai cum să facă faţă acestor costuri”.

Show demonstrativ la Paris


Au urmat apoi câteva participări la concursurile de profil, în 2008 reuşind să se impună la categoria „tunsoare-culoare”, dintr-un număr de peste 100 de concurenţi din întreaga ţară. Eduard Dăbîcan a fost cooptat, datorită performanţelor, în echipa de cinci hairdesigneri ai L`Oreal România, ajungând să fie el cel care pregăteşte alţi stilişti din România sau să lanseze colecţii. Acesta se mândreşte cu o altă reuşită, cu care foarte puţini profesionişti în domeniu se pot lăuda.

El a reprezentat România la Congresului Mondial de Coafură din Paris, unul din cele mai importante evenimente de profil din lume, susţinând un show în faţa a celor mai buni 2000 de specialişti în domeniu din lume.

„E foarte greu ca nou-venit să te impui. Trebuie să te remarce cineva. Poţi să fii foarte bun într-un salon de Mănăştur, dacă nu te observă nimeni. Trebuie să lucrezi într-un salon cu perspectivă”, a conchis hairstylistul.

Profil:
Născut la: 29.07.1986, la Gherla
Educaţie: Student în anul III la informatică-economică
Starea civilă: Necăsătorit


Ce-i place: „Am început din nou să desenez, desen liber, natură statică în creion. E una dintre activităţile care mă relaxează cel mai bine”

Ce nu-i place: „Nu-mi plac activităţile statice. N-am mai văzut o ştire la televizor de peste cinci ani. Sunt tot timpul agitat şi mereu trebuie să fac ceva”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite