Dosarul transferurilor ilegale de la „U“ Cluj are învinuiţi: Florian Walter, Ioan Mărginean şi Dan Capră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Walter
Florian Walter

Cei trei urmăriţi penal sunt Florian Walter – ex-proprietarul clubului, Ioan Mărginean, cel care apare acum în acte ca fiind proprietar şi Dan Capră, acţionarul  de la Petrolul Ploieşti. Dosarul se referă la transferul gratuit a 15 jucători de la „U“ la Petrolul, care a cauzat un prejudiciu clubului clujean de 10 milioane de euro. Cei trei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului.

Surse din cadrul DIICOT au precizat că dosarul transferurilor ilegale, în care a început urmărirea penală „in rem“ (adică erau investigate faptele penale fără a fi stabiliţi învinuiţii-nr), are şi învinuiţi. Este vorba despre Florian Walter – ex-proprietarul clubului, Ioan Mărginean, managerul clubului şi cel care apare acum în acte ca fiind proprietar şi Dan Capră, acţionarul clubului Petrolul Ploieşti. Cei trei vor fi apăraţi de o echipă de avocaţi condusă de cunoscutul avocat clujean Gheorghiţă Mateuţ. 

Walter, la audieri

Săptămâna trecută, procurorii DIICOT Cluj l-au luat cu mandat pe omul de afaceri Florian Walter de la locuinţa acestuia şi l-au adus la Cluj, unde i s-au prezentat învinuirile în dosarul deschis de procurori în cazul transferurilor dintre "U" Cluj şi Petrolul Ploieşti.

Conform surselor citate, procurorii DIICOT Cluj au făcut mai multe adrese pe numele lui Walter pentru a se prezenta la audieri, iar acesta a refuzat, motivând că nu poate intra în Cluj de frica galeriei Universităţii Cluj.

 Marţi, procurorii i-au prezentat învinuirile, dar nu l-au audiat, Walter solicitând un nou termen pentru a fi audiat, au spus aceleaşi surse.

Tranferuri gratuite 

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) informa că, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.  Poliţia Română preciza că sportivii sunt înregistraţi la noul club, figurând cu o valoare de transfer ridicată, unul dintre ei fiind transferat deja la un al treilea club sportiv contra unei sume apreciate la 250.000 de euro.

     Astfel, se estimează că, prin această modalitate, clubul sportiv din Cluj a fost prejudiciat cu aproximativ 10,95 milioane euro (45.225.000 RON), arăta Poliţia Română.

În 14 noiembrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au făcut două percheziţii la sediile a două cluburi sportive, informa Poliţia Română.

Percheziţii la club
 

Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi documente, precum şi identificarea tuturor persoanelor implicate şi a participaţiei acestora, într-un caz de delapidare.

Concret, în 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca-Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa în cadrul unui club sportiv din judeţul Cluj a unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului.


Dosar al DIICOT

Cauza a fost înaintată la DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj pentru competentă soluţionare.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere/constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 şi 3 din Legea 39/2003 şi art.215 indice 1 al.1, 2 Cod penal", se arată într-un comunicat de miercuri al DIICOT. Concret, potrivit DIICOT, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.


Transferuri cu suspiciuni

"Transferul cu titlu gratuit al unor jucători cotaţi pe piaţă cu o valoare ridicată, estimată la aproximativ 11.000.000 de euro şi care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziţiei, în contextul unei situaţii financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate", arăta DIICOT.

Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în municipiile Cluj - Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj a obţinut autorizaţie de percheziţie de la instanţa clujeană într-un caz în care s-a început urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalişti între cluburile U Cluj şi Petrolul Ploieşti, informau surse judiciare.

Walter a plecat de la Cluj

Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a anunţat, la finalul sezonului 2011/2012, că părăseşte gruparea ardeleană, urmând ca majoritatea jucătorilor de valoare din lot să se transfere la Petrolul Ploieşti, club la care doreşte să se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamăgit de autorităţile locale din Cluj-Napoca care nu s-au implicat în susţinerea echipei.

Cei 15 jucători 

În vara acestui an, Petrolul Ploieşti a transferat cincisprezece fotbalişti de la Universitatea Cluj: Mircea Bornescu (portar, 32 ani), Sebastian Achim (fundaş, 25 ani), George Galamaz (fundaş, 31 ani), Lukasz Szukala (fundaş, 27 ani), Constantin Grecu (fundaş, 23 ani), Ovidiu Hoban (mijlocaş, 29 ani), Laurenţiu Marinescu (mijlocaş, 27 ani), Adrian Cristea (mijlocaş, 28 ani), Marian Cristescu (mijlocaş, 27 ani), Nwakaeme Tony (atacant, 23 ani), Gheorghe Grozav (atacant, 22 ani), Sebastian Cojocnean (mijlocaş, 25 ani), Vlad Morar (atacant, 18 ani), Dorinel Popa (mijlocaş, 23 ani) şi Ionuţ Neag (fundaş, 18 ani).

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite