Doliu în lumea culturală. Primul director non-francez al Institutului Francez din Cluj, răpus de boală, la doar 36 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Costaş era soţie, mamă şi un profesonist desăvârşit. FOTO: Arhivă familiei
Ioana Costaş era soţie, mamă şi un profesonist desăvârşit. FOTO: Arhivă familiei

Ioana Costaş, primul director non-francez al Institutului Francez din România, va fi înmormântată marţi, 2 august, la casa părintească din Bedeciu, Cluj, transmite familia. Colegii de serviciu au anunţat că tânăra a fost răpusă de o boală nemiloasă la doar 36 de ani.

Primul director non-francez al Institutului Francez din România, Ioana Costaş, a decedat sâmbătă, 30 iulie 2022. 

Moartea tinerei la doar 36 de ani a provocat suferinţă în comunitatea clujeană, Ioana fiind unul  dintre principalii actori ai vieţii culturale a oraşului. 

Familia a transmis un mesaj plin de emoţie:

„A fost odată ca niciodată, o prea frumoasă fată. 

O prea frumoasă soţie şi mamă.

Cu adâncă durere în suflet, anunţăm trecerea în nefiinţă a celei ce a fost Olivia Ioana Costaş (născută Bota), la vârsta de doar 36 de ani.

Cuvintele sunt de prisos acum, pentru a descrie ceea ce a însemnat ea pentru toţi cei care au cunoscut-o, dar cu siguranţă v-a marcat într-un sens pozitiv.

Înmormântarea va avea loc marţi, 2 august, începând cu ora 12.30 la casa părintească din Bedeciu (str. Principală, nr.143, comuna Mănăstireni, jud. Cluj)”. 

Răpusă de o boală nemiloasă la 36 de ani

„Cu enormă tristeţe am aflat de decesul Ioanei Costaş, Directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, răpusă de o boală nemiloasă la doar 36 de ani”, au transmis colegii de la Institut. 

Aceştia au redactat o scurtă biografie a tinerei: „Titulară a unui doctorat în literatură franceză la Sorbona, Ioana Costaş şi-a început activitatea la Institutului Francez în 2013, iniţial în cadrul mediatecii şi mai apoi ca şi responsabil de comunicare şi de cooperare universitară. În septembrie 2019 a preluat postul de director delegat al Institutului Francez din România la Cluj.”

„A fost un suflet nobil şi generos”

Colegii au descris-o drept un profesionist desăvârşit, dar şi „un suflet nobil şi generos”: 

„Foarte activă şi implicată, Ioana Costaş a regândit activitatea instituţiei în contextul pandemiei de Covid-19, a marcat cu originalitate şi creativitate aniversarea de 30 de ani ai Institutului francez la Cluj şi a iniţiat proiecte de anvergură precum <Apropiaţi. Spargem Zidurile> – schimb de artişti street art între Cluj şi Nantes, seria de dezbateri şi ateliere dedicate industriilor culturale precum şi o multitudine de activităţi pentru publicul tânăr. 


Având competenţe profesionale şi calităţi umane de excepţie, Ioana a fost un suflet nobil şi generos, în permanenţă orientată către inovaţie, fiind foarte apreciată de colegii săi de la Institutul Francez din România şi de la Ambasada Franţei, precum şi de toţi partenerii care au cunoscut-o. 


Pierderea ei atât de bruscă ne marchează şi ne întristează profund.

În aceste momente dureroase, transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate. 

Odihnă veşnică, Ioana! Rămâi mereu vie în inimile noastre.” 

Vă mai recomandăm:  

Întâlniri la cinema. 50 de ani de relaţii strânse franco-germane, marcate printr-o săptămână de filme la Cluj

Directorul Centrului Cultural Francez Cluj: „Sunt regiuni unde patrimoniul a fost devastat de construcţii de prost gust”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite