Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gradinita news.ro

Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.

Construcţia unei noi grădiniţe în Huedin, orăşel aflat la circa 55 de kilometri de Cluj, a stârnit indignare, după ce protopopul reformat al Ţării Călatei, István M. Vincze, a precizat că limba de predare va fi maghiara. 

Cotidianul maghiar Krónika, citat de MTI scrie că Oana Goga, preşedintele organizaţiei locale PSD, a spus că partidul său va vota hotărârea de consiliu local – necesară pentru funcţionarea grădiniţei în cadrul sistemului de stat – numai dacă noua clădire va deservi toţi copiii din oraş, indiferent de naţionalitate acestora. Mai mult, Goga a solicitat ca celelalte două grădiniţe ale oraşului, care funcţionează în clădiri vechi, să fie închise, iar copiii să fie mutaţi în noua grădiniţă, potrivit News.ro.

În replică la acuzaţiile de discriminare ale PSD, protopopul István M. Vincze a dat asigurări că nimeni nu va fi exclus şi că grădiniţa este deschisă tuturor. Tot el a precizat însă că limba de predare din noua clădire va fi limba maghiară, aceasta fiind o cerinţă din partea finanţatorului construirii clădirii, statul ungar. Şi Mária Búzás Fekete, viceprimarul oraşului Huedin, şi-a exprimat speranţa că problema va putea fi rezolvată, bazându-se pe existenţa unei coaliţii locale între PNL şi UDMR.

Sursa citată mai notează că din cei 9.300 de locuitori ai oraşului Huedin, aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare. În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent.

Vă mai recomandăm şi:

 

Dezmăţul bugetar şi taxele mari, „atentate” la economia României

 

Infractorii români care au dat lovitura în Hawaii. Tactica ingenioasă cu care i-au păcălit pe localnici

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite