De ce au cerut procurorii arestarea medicului Lucan şi câţi ani de închisoare riscă. „Nu există pedeapsă în Codul Penal pentru toate mârşăviile sale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar. FOTO: Inquam Photos
Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar. FOTO: Inquam Photos

În cererea de arestare preventivă a lui Mihai Lucan, acuzat de delapidarea cu peste un milion de euro a Institutului Clinic de Transplant şi Urologie Cluj, DIICOT vorbeşte despre încercarea de blocare a anchetei, sustragerea unor bani şi bijuterii, modalităţile de „căpuşare” a ICUTR şi despre pedeapsa prevăzută de lege. Cererea a fost respinsă, iar Lucan e în prezent liber, plasat sub control judiciar.

Procurorii DIICOT au cerut pe 22 decembrie arestarea preventivă a medicului Mihai Lucan, a fiului acestuia – Ciprian Lucan şi a fostului manager al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj (ICUTR), Dan Fofiu-Sânpetreanu, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de cel puţin un milion de euro.

În cererea de arestare preventivă, care a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, se arată motivele pentru care procurorii au cerut ca medicul şi ceilalţi doi inculpaţi să fie cercetaţi în stare de arest. Procurorii au făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti la decizia de cercetare a inculpaţilor sub control judiciar.

„Trebuie să găsesc un avocat care să strângă oameni puternici în jurul meu”

Astfel, procurorii au indicat faptul că „inculpatul a încercat să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii …sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament”.
 

Concret, DIICOT susţine că Lucan, după ce a aflat „prin împrejurări oculte”, că există o investigaţie DIICOT care îl vizează a luat legătura cu persoane cunoscute „cărora le-a solicitat ajutorul”. În agenda pe care au găsit-o procurorii la percheziţii Lucan notase: „Trebuie să găsesc un avocat din Bucureşti, unul care să strângă poliţişti, procurori, judecatori, oameni puternici în jurul meu. Să fie scutul meu. Să afle tot. Să ştie tot. Să fie câini loiali cu colţi ascuţiţi“. 
 

Printre persoanele cu care a luat legătura se numără, conform stenogramelor prezente la dosar, Victor Zota (fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant), Valentin-Borbert Ţăruş (preşedinte al SC ,,Farmaceutica REMEDIA” S.A.), Vasile Dâncu (la data faptelor vicepremier în Guvernul României), Vasile Puşcaş (profesor universitar, fost negociator şef pe parcursul procesului de aderare a României la UE). De asemenea, Lucan ar fi încercat să afle informaţii despre procurorul de caz şi despre şeful DIICOT, Daniel Horodniceau.  

”Atât domnul ŢĂRUŞ cât şi domnul DÂNCU au avut înţelepciunea să îşi vadă de treabă. Cel puţin în ceea ce mă priveşte pe mine şi pe Dacian Cioloş”, scrie pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu. 

cluj lucan casa masini. foto remus florescu

Procurorii DIICOT au percheziţionat pe 20 decembrie casa în care trăia medicul Mihai Lucan. FOTO: Remus Florescu

Ginerele mergea cu 20 de ceasuri scumpe la reparat în ziua percheziţiilor 

Procurorii mai arată că „Lucan a făcut o serie de demersuri de natură să ascundă urmele faptelor săvârşite”. În plus, medicul „a depus diligenţele necesare în vederea securizării mai multor sume de bani în privinţa cărora există indicii certe că reprezintă produsul infracţiunilor săvârşite”, mai spun procurorii. 
 

În extrasul din referatul de propunere de arestare preventivă trimis către „Adevărul” nu sunt relevate modalităţile concrete în care ar fi încercat Lucan să „securizeze” anumite sume de bani, însă se vorbeşte despre încercarea ginerelui acestuia de a sustrage din casa unde locuia medicul sume de bani, bijuterii şi ceasuri. 
 

Incidentul s-a petrecut pe 20 decembrie, când DIICOT a percheziţionat imobilul familiei Lucan din Cluj-Napoca: „s-a constatat că a ieşit un bărbat ce avea asupra lui o un rucsac din material textil (...) Fiind întrebat care este motivaţia prezenţei sale în imobilul respectiv, acesta a precizat că este locatar în acest imobil şi că este ginerele suspectului Lucan Mihai, iar când a fost întrebat ce conţine rucsacul, acesta a susţinut că în rucsac se află suma de 10.000 euro şi mai multe ceasuri, invocând că acestea i-au fost date de soţia sa, Măgurean Oana (fiica medicului-nr), pentru a fi duse la reparat.”  

Procurorii au găsit 10.000 de euro în maşina fiicei

Bărbatul a fost percheziţionat şi asupra lui au fost găsite mai multe sume de bani, respectiv 64.692 lei, 3.300 de euro şi 2.054 USD, patru card-uri bancare, o mare cantitate de bijuterii confecţionate din metal de culoare galbenă şi albă (35 inele, 18 lanţuri, 9 brăţări, 49 cercei, 10 pandantive), 4 pietre, o mare cantitate de ceasuri purtând mărci de renume în domeniu (20 de piese). Ginerele a declarat că „în jurul orelor 7, a părăsit locuinţa pentru a procura tratamentul necesar unui copil minor având asupra sa mai multe ceasuri şi bijuterii în privinţa cărora a invocat că urmau să fie reparate”.  
 

În referatul procurorilor se mai arată că „la percheziţia asupra autoturismului marca Volkswagen Golf ….aflată în posesia numitei Măgurean Oana a fost găsită suma de aproximativ 10.000 euro”. 

cluj lucan casa masini. foto remus florescu

Procurorii au găsit 10.000 de euro într-un Volkswagen din curtea casei medicului. FOTO: Remus Florescu

Pedeapsă între 4 şi 14 ani 

De asemenea, în referatul DIICOT s-a arătat că arestarea preventivă a inculpaţilor este necesară şi „în raport de împrejurările concrete în care s-au petrecut faptele, respectiv perioada îndelungată de timp în care acestea s-au perpetuat, gravitatea, frecvenţa, modul şi circumstanţele de comitere ale  acestora, considerentul că înfiinţarea SC LUKMED SRL a fost realizată tocmai în vederea devalizării persoanei vătămate ICUTR, faptul că pentru infracţiunea în considerarea căruia a avut loc constituirea grupului infracţional organizat legea prevede pedeapsa închisorii de la 4 la 14 ani”.  


Concret, Mihai Lucan, fost şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, şi ceilalţi doi inculpaţi (Ciprian Lucan şi fost manager Dan Fofiu-Sâmpetreanu) sunt urmăriţi penal pentru infracţiunile:
 

1. Constituirea unui grup infracţional organizat „constând în aceea că la începutul anului 2005 împreună cu inculpaţii Lucan Valerian-Ciprian-Mihai şi Fofiu-Sânpetreanu Dan Emil, în calitate de angajaţi ai persoanei vătămate I.C.U.T.R. (Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca), au constituit un grup infracţional organizat având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiţii şi-au promovat interesele”. 

2. Delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, „constând în aceea că în intervalul de referinţă (începutul anului 2005 şi finele anului 2016) în calitatea sa de funcţionar public determinată atât de profesia de medic specialist în cadrul persoanei vătămate I.C.U.T.R., (unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii), precum şi de  atribuţiile ce decurgeau din seria de funcţii de conducere pe care le-a deţinut succesiv (director general, manager, şef secţie, membru în Consiliul de administraţie al I.C.U.T.R), împreună cu ceilalţi membri ai grupului, constituenţi ori aderenţi, după caz, au pus în aplicare rezoluţia infracţională în considerarea căreia a avut loc constituirea grupului, respectiv aceea de devalizare a persoanei vătămate I.C.U.T.R. prejudiciind patrimoniul acestei instituţii  cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei”. 

Lucan riscă o pedeapsă cu închisoarea între 4 şi 14 ani,  deoarece a constituit un grup infracţional organizat în scopul delapidării cu consecinţe deosebit de grave, spun procurorii. 

„E necesară apărarea ordinii publice”

Concluzia procurorilor a fost: „măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a crede în posibilitatea săvârşirii de noi infracţiuni, fiind necesară astfel apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal, iar din probatoriul administrat până în prezent rezultă că este îndeplinită şi această condiţie necesară detenţiei preventive a tuturor inculpaţilor.”
 

Zilele următoare se va judeca recursul făcut de procurorii DIICOT la Curta de Apel Bucureşti în care cer cercetarea în arest preventiv a lui Lucan. 

image

Deputatul USR Emanuel Ungureanu este omul de la care a pornit ancheta DIICOT în cazul Lucan. FOTO: Arhivă personală

„Pentru mine este unul dintre cei mai mari mafioţi din istoria Clujului, indiferent ce vor spune procurorii, judecătorii”

În motivarea cererii de arest preventiv sunt reluate metodele prin care Mihai Lucan şi ceilalţi inculpaţi au delapidat ICUTR de suma de circa 1 milion de euro. Nu găsim nicio referire la celelalte acuzaţii care i se aduc în spaţiul public: de trafic de organe, de alocarea discreţionară a organelor donate, de modul în care au fost trataţi unii pacienţi precum Adina Bleotu, despre care Emanuel Ungureanu, fostul colaborator de-al lui Lucan, acum deputat USR, spunea că a murit din cauza faptului că medicul a refuzat să-i facă un transplant. 
 

„Nu există pedeapsă din punctul meu de vedere în Codul Penal care să fie suficientă pentru mârşăviile pe care le-a făcut Lucan la Cluj timp de 20 de ani. În opinia publică au apărut acuzaţiile de delapidare din partea procurorilor, însă tot Clujul ştie că Lucan făcea şi trafic de organe, lua şi şpagă de la pacienţi şi făcea şi multe alte mârşăvii în complicitatea cu administraţia publică locală şi cu sistemul judiciar din Cluj, fapte care nu sunt încă în atenţia procurorilor şi care ar trebui să fie obiectul unor alte dosare. Sper ca procurorii anti-mafia să se aplece şi asupra suspiciunilor cu privire la mita pe care o încasa profesorul Lucan şi asupra acuzaţiilor de trafic de organe pe care le-am formulat public de atâţia ani. Pentru mine este unul dintre cei mai mari mafioţi din istoria Clujului, indiferent ce vor spune procurorii, judecătorii, evaluarea am făcut-o după multe, multe mărturii cumplite de la bolnavii umiliţi de el şi de la activitatea de trafic de organe”, a declarat Ungureanu pentru Adevărul. 
 

Legat de cercetarea sub control judiciar a medicului, Emanuel Ungureanu susţine: „Cred că atâta timp cât Lucan e în libertate foarte multe persoane care ar dori să depună mărturie nu o vor face din cauză că sunt mod clar intimidate de anvergura relaţiilor acestui individ, membru al masoneriei, care a fost protejat în acest an de o uriaşă reţea de tip mafiot din mediu politic judiciar şi din SRI”. 

Citeşte şi

Cum a ajuns Victor Socaciu să primească doi rinichi „dintr-un foc“ la spitalul condus de Mihai Lucan. „Cazul este mai flagrant decât cel al lui Arşinel“

Cazul cutremurător al Adinei, tânăra care a murit fiindcă a fost refuzată cu cinism de Mihai Lucan: „Din păcate, a dat peste un Mengele al medicilor din România“

Cine l-a făcut intangibil pe Dumnezeul Lucan timp de 14 ani

Cine este omul care a declanşat uriaşul scandal de corupţie al medicului Lucan. „Colaborarea dintre noi s-a întrerupt când am aflat că face trafic de organe”

     

Poveştile cutremurătoare ale pacienţilor medicului Mihai Lucan: „Au rămas şi fără casă, şi cu banii daţi şi cu rinichiul nefuncţional. Fetiţa a şi murit, ulterior“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite