Daniel Buda: "Blaga a ieşit senator cu voturile de la Cluj". Adrian Papahagi: "Trebuie schimbat sistemul electoral, care este injust şi idiot".

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Papahagi a obţinut 27% şi a pierdut colegiul, iar Vasile Blaga va intra în Senat cu 24% din voturi
Adrian Papahagi a obţinut 27% şi a pierdut colegiul, iar Vasile Blaga va intra în Senat cu 24% din voturi

PDL Cluj a obţinut doar trei mandate de parlamentar la redistribuire, fapt care i-a lăsat pe dinafară de doi dintre “greii” democrat-liberalilor, Adrian Papahagi şi preşedintele filialei judeţene, Daniel Buda. Clujenii acuză că s-au făcut “jocuri” pentru sumbinarea fiefului de la Cluj.

În ciuda scorului bun obţinut la parlamentare ARD Cluj - peste 23% - democrat-liberalii au doar trei mandate de parlamentar, doi deputaţi şi un senator. Situaţia a creat stupefacţie în rândul democrat-liberalilor clujeni. După calculele PDL Cluj aici ar fi trebuit să fie redistribuite cel puţin încă două mandate de parlamentar. Principalii perdanţi sunt Adrian Papahagi (candidat la Camera Deputaţilor, propulsat de Traian Băsescu la Cluj) şi Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj (candidat la Senat).

“Se  încearcă distrugerea fiefului PDL Cluj”

“Sunt mut de uimire, se încearcă distrugerea fiefului PDL Cluj, a echipei de la Cluj şi a mea personal. Nu mai putem vorbi de alegeri libere în aceste condiţii. Vom studia situaţia şi vom contesta decizia  Biroului Electoral Central. Acest sistem este diabolic. Mi se pare consternant că se pot decide astfel de lucruri la nivel central. 

PDL Cluj a obţinut peste 23 %, un scor mai bun faţă de media partidului. Au obţinut mandate, colegi mult mai prost plasaţi decât cei de la Cluj. Vreau să înţeleg şi apoi vom lua măsuri”, a susţinut Papahagi, în jurul orei 18.30. 

UPDATE  După o oră de la declaraţia făcută iniţial, Adrian Papahagi a revenit: "Retrag declaraţia dată. Se pare că e pură matematică, acum analizăm." Peste încă o oră, candidatul Papahagi şi-a nuanţat poziţia.
 “Trebuie rapid revizuită această lege, suntem într-un impas instituţional. Trebuie revenit la votul pe liste sau la un sistem uninominal german. E o aberaţie totală pe toată linia. Este un sistem injust şi idiot”, a mai arătat Papahagi la un post de televiziune regional - Transilvania Live.

Ce s-a întâmplat 

Preşedinele PDL Cluj Daniel Buda a făcut o declaraţie suprizătoare pentru evz.ro: “Putem spune că Vasile Blaga a ieşit senator cu voturile de la Cluj. Acum nu vreau să spun mai multe”. Semnificaţia spunelor lui Buda este explicată de o declaraţie a preşedintelui PSD Cluj, Remus Lăpuşan care a arătat pentru „Adevărul” că în urma negocierilor liderilor partidelor la nivel naţional s-a decis ca toate resturile de procente să fie redistribuite în favoarea USL Cluj. Astfel, PDL ar fi acceptat să piardă două mandate la Cluj în favoarea USL, pentru a câştiga însă la Timiş şi pentru a asigura un mandat de parlamentar liderului democrat-liberalilor Vasile Blaga. 

Misterul redistribuirii mandatelor, unde este adevărul

"Adevărul" a explicat într-un material extins care este sistemul după care se face redistribuirea, acesta fiind pur matematic: Legea are în acest punct un limbaj pur matematic, care însă se poate transcrie în felul următor: repartizarea mandatelor în ţară se face pe baza rezultatelor fiecărui partid, în fiecare judeţ, fără a fi ignorate rezultatele obţinute la nivel de ţară.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite