Consumul de alcool poate să provoace cancer. Studiul care explică mecanismul procesului, publicat în revista „Nature“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii britanici susţin că alcoolul poate provoca 7 tipuri de cancer. FOTO: Getty Images
Cercetătorii britanici susţin că alcoolul poate provoca 7 tipuri de cancer. FOTO: Getty Images

Oamenii de ştiinţă au descoperit de ce consumul de alcool creşte riscul apariţiei cancerului: o substanţă rezultată în organism din procesarea alcoolului duce la deteriorarea ADN-ului din celule. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Laboratorul de Biologie Moleculară de la Cambridge şi publicat în revista „Nature”.

Multe studii anterioare privind modalităţile precise în care alcoolul cauzează cancer s-au făcut folosind culturile celulare. Dar, în acest studiu, finanţat de Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie şi realizat de cercetătorii de la Laboratorul de Biologie Moleculara MRC, Cambridge, au fost folosiţi şoareci pentru a arăta cum poate expunerea la alcool să producă daune genetice permanente, relatează Science Daily.

Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul de Biologie Moleculara MRC, Cambridge, au analizat ce se întâmplă cu organismul şoarecilor atunci când aceştia beau alcool diluat (etanol). Apoi au folosit analize cromozomiale şi secvenţierea ADN-ului pentru a examina daunele genetice cauzate de acetaldehida, o substanţă chimică nocivă produsă atunci când organismul procesează alcoolul.

Substanţa care face alcoolul periculos

Ei au descoperit că acetaldehida poate rupe şi deteriora ADN-ul în celulele stem din sânge, ceea ce duce la o rearanjare a cromozomilor şi la modificarea permanentă a secvenţelor de ADN din aceste celule.

Este important să se înţeleagă modul în care ADN-ul din celulele stem este deteriorat, deoarece atunci când celulele stem sănătoase devin defecte, ele pot cauza apariţia cancerului.

Aceste noi descoperiri ne ajută să înţelegem care este mecanismul prin care consumul de alcool creşte riscul de a dezvolta 7 tipuri de cancer, inclusiv tipuri comune ale bolii cum ar fi cancerul de sân şi cel de intestin.

Mecanismele de apărare ale organismului 

Profesorul Ketan Patel, autorul principal al studiului şi cercetător la Laboratorul de Biologie Moleculara MRC, a declarat: „Unele tipuri de cancer se dezvoltă din cauza deteriorării ADN-ului din celulele stem. Deşi unele deteriorări ale ADN-ului sunt produse de cauze necunoscute, studiu sugerează că consumul de alcool poate creşte riscul acestor probleme”.

Studiul a examinat, de asemenea, modul în care organismul încearcă să se protejeze împotriva daunelor provocate de alcool. Prima linie de apărare este o familie de enzime numite aldehide dehidrogenaze (ALDH). Aceste enzime descompun acetaldehida dăunătoare în acetat, pe care celulele noastre le pot folosi ca sursă de energie.

Pe plan mondial, milioane de oameni, în special cei din Asia de Sud-Est, fie nu au aceste enzime, fie au variante defecte ale acestora. Deci, atunci când beau, se acumulează acetaldehidă care determină înroşirea tenului şi, de asemenea, îi face să se simtă rău.

„Alcoolul ne costă mai mult decât o simplă mahmureală”

A doua linie de apărare folosită de celule este o varietate de sisteme de reparaţii ale ADN-ului care, de cele mai multe ori, le permit să repare diferitele tipuri de leziuni ale ADN-ului. Dar aceste sisteme nu funcţionează întotdeauna şi unii oameni suferă mutaţii la nivelul celulelor stem.

Profesorul Patel a adăugat: „Studiul nostru scoate în evidenţă faptul că incapacitatea de a procesa eficace alcoolul duce la un risc şi mai mare de apariţia a unor dereglări la nivelul ADN-ului şi, prin urmare, a unor anumite tipuri de cancer. Este important să amintim că alcoolul poate provoca, de asemenea, cancer chiar şi la persoanele ale căror mecanisme de apărare sunt intacte”.

Această cercetare a fost finanţată de Cancer Research UK, Wellcome şi Consiliul Medical pentru Cercetare (MRC).

Profesorul Linda Bauld, specialist în prevenirea cancerului, a declarat: „Această cercetare evidenţiază faptul că alcoolul poate dăuna celulelor noastre, costându-ne mai mult decât o simplă mahmureală. Ştim că alcoolul contribuie la apariţia a peste 12.000 de cazuri de cancer în Marea Britanie în fiecare an, aşa ca este o idee bună sa vă gândiţi să reduceţi cantitatea pe care o beţi”.

Citeşte şi

Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite