Clujul, într-un top al oraşelor de artă prezentat de New York Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ghenie este unul dintre reprezentanţii anvat-gardei artistice clujene. FOTO: www.timvanlaeregallery.com
Adrian Ghenie este unul dintre reprezentanţii anvat-gardei artistice clujene. FOTO: www.timvanlaeregallery.com

Clujul, Delhi şi Bogota sunt menţionate într-un top al oraşelor de artă ale viitorului, prezentat într-un articol din New York Times. Materialul este o prezentare a cărţii, “Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes”, care a fost lansată la începutul săptămânii în Anglia şi SUA.

“Care sunt calităţile unui oraş care fac din el un centru de artă? Curatori, colecţionarţi şi dealeri au încercat de ani întregi să anticipeze care vor fi capitalele culturale ale viitorului— oraşe care ar putea detrona dominaţia centrelor ca New York, Londra şi Berlin. O nouă carte publicată de Phaidon Press pretinde că, acum, Beirut, Bogotá şi oraşul Cluj din România se află printre cele 12 oraşe globale care trebuie urmărite pentru arta contemporană captivantă”, se arată într-un material publicat în ediţia electonică a New York Times din 23 septembrie. În articol se mai arată că editorii cărţii “Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes,” (Oraşe de artă ale viitorului – Avant-Garda Secolului 21-nr), publicată luni în Anglia şi în SUA, spun că noţiunea de capitală a artei trebuie lărgită, deoarece artişti de valoare prin rădăcini departe de bazele tradiţionale de putere. 

Cum a fost realizat topul

“În carte, curatori, critici, doctoranzi şi directori de galerii din fiecare dintre cele 12 centre susţin candidatura oraşelor lor printre cele 12 secţiuni discrete, subliniind istoria artistică şi politică a fiecărei metropole din ultimii 60 de ani. Fiecare expert a ales opt artişti sau echipe de artişti care reprezintă avant-garda fiecărui oraş. Aşa cum explică prefaţa, <<aceşti artişti sunt figuri cunoscute, de unii au auzit doar câţiva outsideri, iar alţii sunt la început de carieră>>”, se mai arată în articol. 

Cluj: Fabrica de pensule şi Adrian Ghenie 


În carte sunt menţionate două instituţii de cultură importante: Muzeul Naţional de Artă sau Fabrica de Pensule. Dacă Fabrica de Pensule este un exemplu de succes pentru transformarea unui spaţiu industrial într-un cluster de artă, Muzeul Naţional, în ciuda valorii operelor de artă de aici are probleme mari din cauză că imobilul care-l găzduieşte - palatul Banffy - va fi retrocedat. Printre artiştii menţionaţi în carte se numără Adrian Ghenie, care a stabilit un record uluitor pentru piaţa românească a artiştilor în viaţă, vânzând în luna martie a acestui an, la New York, pânza „Persian Miniature“(foto) cu 350.000 de dolari. Adrian Ghenie s-a făcut cunoscut prin intermediul galeriei Plan B din Cluj-Napoca şi în ultimii ani a fost extrem de prezent la târgurile şi expoziţiile internaţionale, reuşind în 2012, la Paris, o primă vânzare de peste 50.000 de euro. Următorul succes important al lui Ghenie a venit, în februarie 2013, când la Casa de licitaţii Sotheby’s, tabloul intitulat "Dr  Mengele 2“, a fost vândut cu un preţ de 183.500 de dolari. 

adrian ghenie cluj

Pânza lui Ghenie "Persian miniature" s-a vândut cu 350.000 de dolari

Topul oraşelor de artă ale viitorului:

1. Delhi, India

2. Bogotá, Colombia

3. Cluj, Romania

4. Istanbul, Turkey

5. Johannesburg, South Africa

6. Singapore

7. Lagos, Nigeria

8. Beirut, Lebanon

9. Seoul, South Korea

10. San Juan, Puerto Rico

11. São Paulo, Brazil

12. Vancouver, Canad

 Vezi aici întregul articol 

Citeşte şi 

Ghenie, peste Tonitza şi Grigorescu

EXCLUSIV Manager cultural de pe băncile liceului. Un tânăr clujean scoate o revistă internaţională de ceramică care are abonaţi de pe toate continentele

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite