Clujeanca premiată de Obama, cercetătoare la Universitatea Michigan: „Clujul este oraşul pe care, deşi au trecut 17 ani, continui să-l numesc acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rada Flavia Mihalcea, profesor asociat la Universitatea din Michigan, a primit, zilele acestea, titlul de cetăţean de onoare al oraşului său natal, Cluj-Napoca. La eveniment au participat familia acesteia, părinţii şi prieteni.

Povestea Radei Flavia Mihalcea începe acum 17 ani, când părăsea Cluj pentru un masterat în America. După masterat a urmat doctoratul, apoi şi-a întemeiat o familie, iar timpul a trecut. Cu folos. Ea a participat la numeroase  proiecte, inclusiv cu jucători mari din industria IT precum Google şi Microsoft,  iar în 2008, o fundaţie din State o nominaliza într-un clasament al celor 100 tineri cercetători din SUA. În 2009 primea distincţia de a fi printre cei mai buni cercetători ai Americii din partea preşedintelui SUA, Barack Obama. Un moment deosebit, cum altfel, decât plin de emoţie, şi de confirmare că drumul pe care clujeanca l-a ales a fost cel bun.

Cinci ani mai târziu, în 2014, după cercetătoarea primeşte invitaţie din partea Primăriei Cluj-Napoca de a i se acorda titlul de cetăţean de onoare.

image

Familia Radei Flavia Mihalcea, fetiţa în rochiţă roşie şi băieţelul, în braţele tatălui  FOTO: Florina Pop

Festivitatea a avut loc, zilele trecute, la Casino din Parcul Central al oraşului. Discursul de elogiere (laudatio) a fost rostit de fostul rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (unde a absolvit cercetătoarea), profesorul Radu Munteanu.

„Rada nu a fost niciodată animată de acel sentiment de narcisism alimentat de suficienţă. A căutat autodepăşirea ca un modul vivendi (n.r. mod de a trăi) în care să trăiască frumos şi prin care să-şi poată răsplăti familia, şi mai ales părinţii. Noi o considerăm pe Rada o contemporană a viitorului şi îi facem nişte urări mai frumoase: Dacă viaţa vrea să te înfierbânte, dragă Rada, atunci să te înfierbânte la soare. Dacă viaţa vrea, dragă Rada, să plângi, atunci să plângi de bucurie“, a spus Radu Munteanu, în laudatio.

După discursuri, cercetătoarei i s-a acordat o diplomă şi o medalie de cetăţean de onoare al Clujului. „Sunt foarte onorată de această distincţie. În răspuns aş vrea să spun că şi Clujul e oraşul meu de onoare. Clujul ocupă un loc special în inima mea. Pentru mine, Clujul nu este doar oraşul cel mai frumos din Transilvania. Este şi oraşul în care m-am născut, la spitalul Stanca, ca o clujeancă get-beget. Este şi oraşul în care mi-am petrecut copilăria cu cheia la gât şi mâncând prăjituri broscuţa de la cofetăria Carpaţi. Este locul unde am descoperit plăcerea de a învăţa şi de unde am pornit cu gândul să văd toată lumea. Este oraşul ce devine tot mai frumos pe măsură ce trece timpul. Prinde o energie molipsitoare. E oraşul unde simt nevoia să mă întorc. Şi este un loc în care, deşi au trecut 17 ani de când am plecat, continui să-l numesc acasă“, a spus aceasta, emoţionată, de titlul primit.

rada flavia mihalcea foto

Mai puteţi citi:
 

Cercetătoarea premiată de Barack Obama şi inclusă în top 100 de cercetători ai Americii va deveni cetăţean de onoare al Clujului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite