Cine e tânăra genială considerată mai inteligentă decât Einstein. „Am rămas cu gura căscată, potenţialul ei e incredibil“
0La 13 ani reuşea să-şi construiască propriul avion, iar ulterior l-a pilotat deasupra lacului Michigan, stârnind uimirea şi admiraţia în mediul academic american. Între timp, a terminat deja cursurile prestigioasei MIT şi are un doctorat la Harvard, iar profesorii de acolo au poreclit-o „noul Einstein”. Nu întâmplător, NASA, dar şi o mulţime de companii uriaşe se bat pentru tânăra devenită un geniu în fizică.
Sabrina Gonzalez Pasterski este un nume de referinţă în spaţiul academic din Statele Unite şi nu numai. În 2010, la nici 17 ani, a absolvit Academia de Ştiinţă şi Matematică din Illinois şi s-a alăturat prestigiosului Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT). După ce a terminat cursurile MIT şi un doctorat la Harvard, la 21 de ani, ambele cu note perfecte, tânăra este pur şi simplu „vânată” de marile companii care vor să-şi asigure serviciile ei.
Geniul tinerei a fost remarcat rapid. Peggy Udden, secretar executiv la MIT, a mărturisit că performanţele tinerei fiziciene sunt cu totul aparte. „Nu-mi puteam crede ochilor”, a spus Udden, în timp ce doi dintre reputaţii profesori de la MIT, Allen Haggerty şi Earll Murman, au cerut de urgenţă celebrei universităţi americane să o accepte la cursuri, după ce au văzut filmuleţul făcut de Sabrina pe când avea 13 ani. „Am rămas cu gura căscată după ce am văzut filmul. Potenţialul său este ieşit din comun”, a spus Haggerty, iar Murman a comparat-o încă de atunci cu inventatorul teoriei relativităţii, Albert Einstein, scrie iwecfoundation.org.
Imaginile filmate şi postate pe youtube cu Sabrina, la vârsta de 13 ani, construindu-şi propriul avion, au devenit virale peste Ocean. Un an mai târziu, ea ajuns să şi piloteze avioanele pe care le-a conceput, iar multimiliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon, anunţa în 2015 că o doreşte cu orice preţ în echipa sa de savanţi. Refuzat, Bezos a trecut peste orice orgoliu când a fost întrebat un an mai târziu dacă i-ar mai face o ofertă tinerei. „Dumnezeule, da!”, a răspuns prompt omul de afaceri, potrivit Ozy.com.
Însă Jeff Bezos are concurenţă pe măsură. Recent, tânăra a fost contactată şi de NASA, care i-a oferit un post de fizician.
Citată şi admirată de marele Stephen Hawking
Nu întâmplător, Forbes a selecţionat-o încă din 2016 printre cele 30 de personalităţi cu vârsta de până în 30 de ani care sunt de remarcat pentru acţiunea, angajamentul şi cariera lor, iar la finalul acelui an a fost premiată, la New York, la ceremonia Young Women's Honors.
Între timp, performanţele sale academice au început să se adune, iar personalităţi de calibru au ajuns să o citeze. A fost şi cazul regretatului Stephen Hawking, care a remarcat-o personal şi a citat-o pe Sabrina într-o lucrare ştiintifică. În acelaşi timp, publicaţii importante din întreaga lume se luptă pentru a-i publica articolele.
În pofida succesului enorm de care se bucură, Sabrina a rămas cu picioarele pe pământ. Modestă, ea refuză politicos să acorde interviuri, iar când totuşi o face, evită să se laude. Pasionată de munca ei, Sabrina nu are nici măcar conturi de reţele sociale şi chiar dacă are prieteni, evită cluburile şi ieşirile care ar putea să o distragă de la pasiunile vieţii sale, găurile negre, spaţiile temporale şi mai ales de gravitaţia cuantică.
Într-unul din puţinele interviuri acordate, pentru cotidianul american Chicago Tribune, tânăra a dezvăluit că visa încă din copilărie să construiască nave, iar navele sale să transporte oameni în spaţiu.
Acum, ea şi-ar dori ca după finalizarea doctoratului, în 2020, să conducă un laborator special. „În cele din urmă vreau să conduc un laborator interdisciplinar. Aşa cum văd eu, biologia se bazează pe chimie, chimia se bazează pe fizică, iar la un anumit nivel, când poţi reduce lucrurile la idei mai simple, ai mult mai multă putere să le foloseşti”, a mai spus tânăra.