Cea mai mare reuniune a școlilor de dans popular din România, organizată la Cluj-Napoca FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 12-14 aprilie 2024, Școala de Dans Tradițional „Dor de Joc” a găzduit cea mai mare reuniune de dans popular din țară, Congresul Național al Școlilor de Dans Popular Românesc „Hai la Joc”.

Alexandra și Andrei Mezdrea FOTO CNSDP
Alexandra și Andrei Mezdrea FOTO CNSDP

Inițiat în anul 2021 de către Diana și Virgil Tăbuș, prin Școala de Dans „Tăbuș” din Galați, proiectul unic și 100% privat, a ajuns anul acesta la Cluj-Napoca prin organizarea și implicarea coregrafilor clujeni Alexandra și Andrei Mezdrea.

Peste 280 de participanți din întreaga țară

Congresul Național „Hai la Joc” a adunat peste 280 de participanți de la 14 școli de dans private din țară, adulți pasionați de folclor, care au găsit în dansul tradițional o evadare din cotidian, o modalitate de a-și petrece timpul liber și de a se menține în formă.

Sute de români pasionați de dansul tradițional au participat la congres FOTO CNSDP
Sute de români pasionați de dansul tradițional au participat la congres FOTO CNSDP

Programul Congresului s-a întins pe trei zile, în care cursanții au participat la peste șapte ore de workshop-uri în care au învățat dansuri tradiționale din cinci zone folclorice - Câmpia Transilvaniei, Sălaj, Banat, Dobrogea, Moldova de Sud, alături de profesori cunoscuți în lumea artistică: Camelia și Neluțu Motoc, Gabriel Marius Boticaș, Maria și Marius Ursu, Marian Coman, Diana și Virgil Tăbuș.

Ca la hora satului

Pe lângă orele intense de învățare, participanții și invitații speciali au avut ocazia să se și relaxeze la cele două petreceri organizate impecabil, unde atmosfera a fost demnă de horele tradiționale din vatra satului.

Cursanții au îmbrăcat costume populare specifice zonei din care provin și au dansat pe ritmurile muzicii cântate de formația Regal Transilvan.

Privindu-i, ne-am întors pentru câteva ore în timpurile în care țăranii români se întâlneau duminica la hora satului ca să socializeze și ca să demonstreze care este cel mai bun jucăuș.

Români din toate colțurile țării s-au prins în hora tradițională românească FOTO CNSDP
Români din toate colțurile țării s-au prins în hora tradițională românească FOTO CNSDP

Atmosfera deosebită din cadrul acestor trei zile a fost completată de mini-expoziția de costume tradiționale autentice din Transilvania, vechi de mai bine de 100 de ani, și de organizarea unui joc tradițional lângă Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, unde toți participanții au dansat în jurul tricolorului românesc.

Cea de-a IV-a ediție va fi organizată anul viitor acasă la inițiatorii proiectului, la Galați. Hai la Joc!

Organizat din dragoste pentru folclor

Alexandra și Andrei Mezdrea, gazdele Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc din acest an, au în sânge pasiunea pentru folclor încă de când erau copii.

Au urmat cursuri coregrafice la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, iar în 2019 au fondat Școala de Dans Tradițional „Dor de Joc”, unde învață zeci de dansatori amatori să danseze dansuri tradiționale românești.

GALERIE FOTO CNSDP

Andrei și Alexandra spun că scopul lor este să îndrăgostească de folclor persoanele care vor să descopere bucuria dansului și a socializării într-un mediu plăcut și relaxant, iar prin activitatea lor zilnică, dar și prin organizarea acestui Congres Național au reușit să readucă tradiția în zilele noastre.

Mai multe informații despre activitatea școlii „Dor de Joc” pot fi găsite pe site-ul https://www.dordejoc.dance.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite