Coregrafii care adună la joc dansatorii amatori de folclor. Este cea mai mare reuniune de dans popular din țară FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra și Andrei Mezdrea au dus la un alt nivel pasiunea lor pentru folclor. După peste 20 de ani de activitate ca dansatori, au urmat cursuri coregrafice la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, iar în 2019 au fondat Școala de Dans Tradițional „Dor de Joc” din inima Clujului.

Alexandra și Andrei Mezdrea FOTO arhiva personală
Alexandra și Andrei Mezdrea FOTO arhiva personală

Anul acesta, Alexandra și Andrei Mezdrea sunt gazdele singurului congres național destinat adulților care frecventează cursuri de dans popular în școli private.

A treia ediție „Hai la Joc” a ajuns la Cluj

Congresul Național al Școlilor de Dans Popular Românesc (CNSDPR) „Hai la Joc” este un proiect unic la nivel european și 100% privat, fiind inițiat în anul 2022 de Diana și Virgil Tăbuș, prin Școala de Dans Tăbuș din Galați.

Acesta este dedicat tuturor celor care frecventează cursuri de joc tradițional în săli private, doar de plăcere. An de an, Congresul este organizat într-o altă locație în co-parteneriat cu familia Tăbuș.

Alexandra și Andrei Mezdrea au participat la acest proiect încă de la început, fiind invitați mai întâi să susțină un atelier de dans pentru cursanții Școlii de dans Tăbuș din Galați, iar apoi, în următorii doi ani, să predea în cadrul primelor 2 ediții ale Congresului de la Mamaia și Tulcea.

Alexandra și Andrei Mezdrea alături de proprii cursanți FOTO arhiva personală
Alexandra și Andrei Mezdrea alături de proprii cursanți FOTO arhiva personală

Interesul participanților manifestat pentru jocul popular din zona Clujului, i-a încurajat pe Alexandra și Andrei să depună toate eforturile pentru a aduce cea de-a treia ediție a acestui eveniment deosebit la Cluj-Napoca.

Între 12 și 14 aprilie 2024, Școala de Dans Tradițional „Dor de Joc” va găzdui cea mai mare reuniune de dans popular din țară. 

Peste 260 de participanți din toate colțurile țării

Congresul Național „Hai la Joc” implică un număr impresionant de participanți, care se vor bucura la Cluj de 3 zile de activitate intensă, dar și de relaxare. Cei peste 260 de participanți din 14 școli vor participa la 5 ateliere de dans, dar și la două seri festive.

Workshop de predare a dansurilor populare la Congresul de la Mamaia din 2022 FOTO CNSDPR
Workshop de predare a dansurilor populare la Congresul de la Mamaia din 2022 FOTO CNSDPR

Anual, tematica de predare este diferită, precum și profesorii de dans invitați. De această dată, zonele abordate vor fi: Câmpia Transilvaniei, Sălaj, Banat, Dobrogea, Moldova de Sud, iar profesorii: Camelia și Neluțu Motoc, Gabriel Marius Boticaș, Maria și Marius Ursu, Marian și Mirela Coman, Diana și Virgil Tăbuș.

Un proiect de suflet care pune Cluj-Napoca pe harta școlilor private de dans din România

În ultimii ani, Alexandra și Andrei au coagulat în jurul lor zeci de dansatori amatori, care regăsesc în cursurile săptămânale organizate de cei doi coregrafi frumusețea tradițiilor populare românești, a dansului tradițional, și care au ajuns să considere „Dor de Joc” o a doua familie, alături de care pot să păstreze tradiția vie și să o dea mai departe.

Congresul Național al Școlilor de Dans Popular Românesc „Hai la Joc”, dar și întreaga activitate a profesorilor de la „Dor de Joc” are ca obiectiv răspândirea jocului tradițional între orășeni, ca formă de petrecere a timpului liber și păstrarea lui într-o formă cât mai autentică. 

GALERIE FOTO Congresul Național al Școlilor de Dans Popular Românesc

Ceea ce a pornit ca un proiect mic, de suflet, a ajuns prin muncă, dedicare, pasiune și perseverență să pună Cluj-Napoca pe harta școlilor private de dans din România și să aducă vizibilitate orașului dar și tradiției românești.

Mai multe informații despre activitatea școlii „Dor de Joc” și despre Congresul Național „Hai la joc” pot fi găsite pe site-ul https://www.dordejoc.dance. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite