Cea mai de succes ediţie a Cluj Blues Fest: show de excepţie a trupei câştigătoare a European Blues Challenge 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seară de neuitat la ediţia a 5-a a Cluj Blues Fest! Britancii de la Kyla Brox Band şi sîrbii de la The Gamblers au ridicat sala în picioare. Forin Ştefan Band l-a omagiat pe marele Iuliu Merca, iar Rodion Roşca a primit Premiul de Excelenţă pentru moştenirea artistică. Tinerii de la Green Onions au avut o prestaţie excelentă.

Cluj-Napoca, 17 noiembrie 2019. Ediţia cu numărul cinci a festivalului internaţional Cluj Blues Fest s-a încheiat vineri târziu în noapte, după un jam session inedit desfăşurat în localul Hardward Pub la care au participat toţi artiştii care au urcat pe scena Cinematografului Florin Piersic. 

Clujenii amatori de blues şi-au dat întâlnire întâi vineri seara, 15 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Cinema Florin Piersic pentru a trăi din plin emoţia ediţiei de anul acesta a festivalului, considerată de spectatori cea mai bună de până acum, în special datorită recitalului extraordinar oferit de britanica Kyla Brox. Au fost în sală nu numai clujeni, ci şi pasionaţi de blues veniţi la Cluj-Napoca din mai multe oraşe din România, cum ar fi localitatea hunedoreană Simeria, Oradea, Baia Mare si chiar Piatra Neamţ!

Introduşi în scenă de prezentatorul festivalulul, jurnalistul Florin Otrocol, trupa locală de adolescenţi, medie de vârstă 17 ani, Green Onions,  a deschis seara seara la Cluj Blues Fest cu un show care a impresionat. 

Recunoscută drept “cea mai tânără trupă de blues din Transilvania”, GREEN ONIONS a fost înfiinţată în 2018 de patru tineri talentaţi şi pasionaţi ai acestui stil muzical: Vlad Mocănescu (solist vocal), Marco Baciu (chitară ritmică), Petru Covriga (tobe şi percuţie) şi Vasile Dincă (chitară bas).

Un moment emoţionat pregătit de organizatori a fost premiera pentru întreaga activitate a legendarului Rodion-Ladislau Roşca, supranumit şi pionierul muzicii electronice din România. Acesta a primit din partea directorului festivalului, Tiberiu Fărcaş, o diplomă de merit şi un trofeu în semn de recunoştinţă pentru întreaga moştenire lăsată industriei muzicale naţionale şi internaţionale.

„Mulţumesc organiozatorilor pentru acest gest, că nu au uitat ce am făcut eu pentru muzica românească şi cea clujeană într-o perioadă, comunismul, foarte grea pentru noi toţi, iar pentru artişti în mod special”, a spus pe scena Cluj Blues Fest, Rodion Roşca, considerat de critica de specialitate părintele muzicii electronice şi new vawe româneşti.

Cluj Blues Fest i-a dedicat un moment special regretatului Iuliu Merca, oferit de chitaristul Florin Ştefan, care l-a avut în calitate de invitat special pe solistul trupei Altar, Andy Ghost. Permanent pe ecran a rulat un film cu imagini de arhivă cu Iuliu Merca.

”Iuliu m-a adus în trupa lui Semnal M, am cântat cu el, a fost mentorul meu, am învăţat enorm de la el, nu avem voie să uităm moştenirea lui, muzica lui, marile sale melodii. A fost un bluesman renumit, puţini cred că ştiu, dar a fost un bluesman înnăscut”, a spus pe scena festivalului fostul chitarist al Semnal M, Florin Ştefan, autorul unur solouri fantastice la festival.

"După un an de pauză, Cluj Blues Fest a revenit cu ediţia numărul 5 care s-a dovedit cea mai de succes până acum, atât din punct de vedere artistic cât şi organizatoric. Mulţumesc publicului în mod special şi sponsorilor, partenerilor care au avut încredere în echipa Cluj Blues Fest. Festivalul merge mai deoarte şi îşi propune să crească. Am început pregătirea ediţiei a 6-a de anul viitor", a declarat directorul festivalului, Tiberiu Fărcaş.

Cu peste 30 de ani de experienţă în slujba blues-ului, trupa sârbă The Gamblers a oferit un concert remarcabil şi autentic, un mix de rhythm and blues cu influenţe de soul şi swing. Formaţia este originară din oraşul Sremksa Mitrovita, Serbia.

Senzaţia ediţiei a fost concertul memorabil oferit de trupa britanică KYLA BROX Band, câştigătoarea competiţiei internaţionale European Blues Challenge-Azore 2019. Vocea remarcabilă a Kylei Brox şi acordurile celor trei componenţi ai trupei, Danny Blomeley (chitară bas), Mark Warburton (tobe) şi Paul Farr (chitară) au răsunat până la miezul nopţii, făcând să vibreze sala Cinematografului Florin Piersic. Publicul a fost vrăjit de vocea inegalabilă a acestei frumoase britanice, una din vocile mari ale bluesului european în mod cert. După bis, unde a cântat piesa soul Hallelujah, uimind încă o dată sala, Kyla a primit un buchet de flori de la directorul festivalului în aplauzele fanilor.

Cluj Blues Fest este organizat de Asociaţia Clujul Cultural şi este susţinut de NTT DATA ROMANIA, FORTECH, COSMOPOLIT | BERE A LA CLUJ, AXON SOFT, Fast Print, Academia de Fotbal Viitorul Cluj, Samsara Food House şi River Park Hotel.

Parteneri media: EBS Radio, Stiri de Cluj, Caţavencii, Clujul Cultural, Transilvania Reporter, SINTEZA, eClujeanul, clujescu, Cluj Travel

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite