Ce zic fanii U Cluj despre incidentul violent de la un turneu de fotbal amator al etnicilor maghiari: A fost provocat de organizatorii turneului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii echipei de fotbal Universitatea Cluj au dat publicităţii o declaraţie oficială legat de incidentul de sâmbăta trecută când la un turneu de fotbal amator, organizat de etnici maghiari, au avut loc violenţe. Suporterii susţin că situaţia fost prezentată „trunchiat“, că fanii U ar fi încercat un dialog, dar şi că victime ar fi fost suporteri U Cluj „loviţi cu bestialitate cu lemne rupte din gard, dale de beton“.

La aproape o săptămână de la incidentul petrecut la un turneu internaţional de fotbal amator, organizat la Cluj de etnici maghiari, suporterii echipei de fotbal Universitatea Cluj au dat publicităţii, pe Facebook, un comunicat în care susţin că media a prezentat „trunchiat“ situaţia, că ei ar fi încercat să discute cu organizatorii turneului „fără să aibă intenţia ca acest dialog să degenereze în acte violente“.

Motivul pentru care au venit cu o poziţie oficială la câteva zile de la eveniment se datorează, spun suporterii, „relatării unilaterale a evenimentului, cât şi amplorii căreia i s-a dat în mod artificial, inclusiv încercările de politizare“.

Aceştia mai spun că agresiunile au fost provocate de organizatorii turneului şi că fanii U Cluj „nu au avut asupra lor niciun fel de obiect contondent sau arme albe“, dar şi că răniţi „unii chiar grav, (...) sunt tocmai membrii Peluzei Şepcile Roşii, loviţi cu bestialitate cu lemne rupte din gard, dale de beton, grilaje metalice şi alte obiecte contondente“.

Comunicatul integral: 

„COMUNICAT Peluza Şepcile Roşii În urma mediatizării evenimentului regretabil petrecut în data de 9 Septembrie 2017, relatat trunchiat, eronat, tendenţios şi lipsit de imparţialitate într-o publicaţie locală, poziţia oficială a Peluzei Şepcile Roşii a întârziat să apară tocmai pentru a nu escalada situaţia generată şi a crea tensiuni pe care nimeni nu le doreşte. Totuşi, relatarea unilaterală a evenimentului, cât şi amploarea care i s-a dat în mod artificial, inclusiv încercările de politizare, ne-au determinat să avem o poziţie publică legată de aceste aspecte. Este esenţial ca opinia publică să cunoască faptul că membrii Peluzei Şepcile Roşii prezenţi la faţa locului au încercat un dialog cu membrii galeriilor echipelor de fotbal din Ungaria, participante la un turneu de fotbal organizat de KVSC, fără să aibă intenţia ca acest dialog să degenereze în acte violente. Acest lucru s-a întamplat, din păcate, însă a fost provocat de către organizatorii turneului, sustinuţi de ceilalti participanţi. Mai mult, membrii Peluzei noastre nu au avut asupra lor nici un fel de obiect contondent sau arme albe, aşa cum eronat au relatat reprezentanţi ai presei. O dovedesc chiar imaginile făcute deja publice! De fapt, cei care au fost răniţi, unii chiar grav, în urma incidentului sunt tocmai membrii Peluzei Şepcile Roşii, loviţi cu bestialitate cu lemne rupte din gard, dale de beton, grilaje metalice şi alte obiecte contondente. Instituţiile statului sunt singurele în măsură să analizeze şi să clarifice situaţia! E important ca, în contextul socio-politic actual, să ne ferim de orice tentative de manipulare a opiniei publice. Facem un apel la calm, corectitudine şi imparţialitate. Haide U!“.

Filmul evenimentelor

La un turneu de fotbal amator - Cupa KVSC, organizat la Cluj sâmbăta trecută, 9 septembrie, la care au participat echipe din România, Ungaria şi Slovacia - a avut loc un scandal între un grup de fani ai echipei Universitatea Cluj şi participanţii la turneu. Cei de la U Cluj ar fi avut asupra lor bâte, lanţuri, cuţite şi scandau injurii, ar fi afirmat un martor la incident, potrivit ziardecluj, cei care au tratat subiectul pe larg. Poliţiştii au adresat un apel oamenilor pentru prinderea scandalagiilor.

Zilele trecute, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sesizat Ministerul de Interne după ce, la finalul săptămânii trecute, un grup din galeria U Cluj, înarmat cu bâte şi lanţuri, a agresat participanţii la campionatul de minifotbal organizat de de câţiva suporteri maghiari din galeria CFR (KVSC) şi colegii lor de la Videoton şi Ferenczvaros, pe  terenul fostei baze sportive CMC din Gruia. 

Ce declara Hunor: „UDMR consideră că incidentele sunt scandaloase. Uniunea condamnă comportamentul agresorilor şi consideră inacceptabil faptul că cei care trebuiau să se grăbească să rezolve situaţia, au omis să ia măsurile necesare. A fost necesară — aparent — mediatizarea cazului pentru ca autorităţile statului să declanşeze cercetarea evenimentelor şi să adopte măsurile legale în vederea identificării şi sancţionării responsabililor

15 persoane cercetate de oamenii legii

La data de 14 septembrie a.c., faţă de 15 persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 32 de ani, din Cluj-Napoca, Dej şi Turda, s-a dispus continuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, precizează reprezentanţii IPJ Cluj.

Cei 15 au fost identificaţi cu ajutorul clujenilor care le-au dat poliţiştilor informaţii şi imagini, dar şi al jandarmilor, se mai arată în comunicatul IPJ Cluj.

Momentan nu s-a depus nicio plângere penală privind incidentul de sâmbătă, 9 septembrie, cercetările - subliniind reprezentanţii IPJ - desfăşurându-se în urma autosesizării.

Mai puteţi citi:

Violenţele provocate de un grup din galeria U Cluj, în antenţia Ministerului de Interne. Preşedintele UDMR: „Sunt scandaloase”

Încă un scandal între români şi unguri la un eveniment sportiv din Cluj. „Am încercat cu disperare să le explicăm că sunt copii şi femei însărcinate cu noi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite