Capitolul la care România a depăşit Grecia şi e la un pas de Portugalia şi Spania. Ce arată cifrele Eurostat

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

România a depăşit Grecia la capitolul putere de cumpărare şi se află foarte aproape de ţări precum Cehia, Polonia sau Spania şi Portugalia.

Una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, România, punctează neaşteptat în clasamentul Eurostat la capitolul putere de cumpărare. Conform datelor oficiale, consumul individual, exprimat prin puterea de cumpărare (PPS), a variat anul trecut în Europa între 63% şi 146% din media UE în cele 27 de state membre, scrie Ziarul Financiar. Deşi salariile continuă să fie foarte mici, România se află la 82% din media UE, cu 6 procente peste Grecia (76%) şi foarte aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania şi Cehia (85%).

Potrivit sursei citate, doar nouă state europene au o putere de cumpărare peste media UE. Este vorba despre Luxemburg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda şi Franţa. În schimb, Bulgaria este ultima ţară în clasamentul Uniunii Europene, cu o putere de cumpărare de numai 63%, cu 37% mai puţin decât media europeană. Alte patru state au o putere de cumpărare cu peste 25% mai mică decât media europeană, Croaţia, Letonia, Ungaria şi Slovacia.

cifre eurostat

Pe de altă parte, patru ţări au un nivel de până la 10% sub media UE (Italia, Lituania, Cipru şi Irlanda. 

Nu în ultimul timp, potrivit Eurostat, raportat la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, România a depăşit în 2021 Estonia, Grecia, Croaţia, Letonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.

Preţuri sub media UE în Polonia, România şi Bulgaria

Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cel mai scăzut fiind în Polonia (60% din media UE), România şi Bulgaria (ambele cu 56% din media UE), arată datele Eurostat.

În 2021, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca şi Irlanda (ambele 140% din media UE), Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%).

Anul trecut, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România şi 62% în Ungaria, la 155% din media UE în Danemarca, 137% în Suedia şi 133% în Finlanda.

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa între preţuri se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cel mai ridicat în Irlanda (205% din media UE), urmată la distanţă de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca şi Franţa (ambele 134%). Variaţiile de preţ sunt provocate de diferenţele de impozitare la aceste produse.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Când ar putea fi acceptată Ucraina în UE şi ce va însemna acest lucru pentru România. Opinia unui expert

Armele care ar face diferenţa şi ar pune pe fugă armata rusă. General român: „Asta va cere mult timp“

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite