„Camembertul românesc“ revine. Fabrica de brânză din comuna Ţaga a FrieslandCampina îşi reia activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caşul Năsal este o delicatesă specifică Clujului. FOTO: Adevărul
Caşul Năsal este o delicatesă specifică Clujului. FOTO: Adevărul

Fabrica de brânză din comuna Ţaga, deţinută de compania FrieslandCampina România şi aflată în conservare din iunie 2013, îşi reia activitatea, dar producţia va fi realizată de Fabrica de Brânzeturi Transilvania în urma unui acord cu proprietarul unităţii. Aici se va produce din nou cunoscutul caş de Năsal, supranumit "camembertul românesc".

"Acordul oferă dreptul societăţii Fabrica de Brânzeturi Transilvania de a opera fabrica de brânză din comuna Ţaga, judeţul Cluj. Asociatul majoritar al societăţii este AgroTransilvania Cluster, având ca partener asociat Cooperativa Agricolă Someş Arieş. Pentru a implementa un model de afaceri sustenabil, acordul prevede producţia brânzei de Năsal, sub brandul Napolact, dar şi a altor tipuri de brânzeturi, sub brandurile proprii ale AgroTransilvania Cluster", se arată într-un comunicat al celor doi producători de lactate. Compania olandeză FrieslandCampina a anunţat anul trecut închiderea fabricii din comuna Ţaga, judeţul Cluj, susţinând că au scăzut vânzările din cauza interesului scăzut pentru specialităţile de brânzeturi româneşti

Năsal va fi din nou pe piaţă

"Suntem extrem de bucuroşi că am reuşit, prin această soluţie inedită de business, să reluăm activitatea în fabrica de la Ţaga, o unitate-unicat în Ardeal. În momentul în care am anunţat intrarea în conservare a unităţii de la Ţaga, consumatorii, dar şi alti membri ai comunităţilor locale ne-au trimis numeroase mesaje prin care îşi exprimau regretul ca nu vor mai putea cumpăra brânza de Năsal. Suntem mulţumiţi că Năsal Napolact va fi, în curând, disponibilă din nou pe piaţă. Ne aşteptăm ca producţia să fie reluată în câteva luni", a declarat Cornel Cărămizaru, directorul de vânzări al FrieslandCampina România. La rândul său, Felix Arion, directorul genral al AgroTransilvania Cluster, a arătat că acordul promovează investiţiile în sectorul agroindustrial transilvănean şi o oportunitate de a duce mai departe reţetele şi tradiţiile clujene. "Grota de la Ţaga, în care se maturează brânzeturile, face parte din patrimoniul Transilvaniei şi este de datoria noastră să facem tot ce este posibil să susţinem procesul de producţie de aici", a afirmat Arion.

Fabrica de Brânzeturi Transilvania

Fabrica de Brânzeturi Transilvania a fost înfiinţată de AgroTransilvania Cluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someş Arieş. AgroTransilvania Cluster este o structură formată din agenţi economici, entităţi de cercetare, instituţii şi catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean, iar partenerul său în Fabrica de Brânzeturi Transilvania este o cooperativă formată din peste 50 de ferme, care deţin peste 2.000 de vaci de lapte. Cu un număr de 550 de angajaţi, compania prelucrează anual 32 de milioane de litri de lapte, colectaţi de la 1.300 de ferme selectate din Transilvania. Grupul olandez FrieslandCampina este prezent în România prin trei companii: Napolact, Friesland Campina România şi Industrializarea Laptelui Mureş şi deţine, în prezent, trei fabrici, în localităţile Baciu (Cluj), Târgu-Mureş (Mureş) şi Carei (Satu Mare). Olandezii au anunţat în mai că vor reloca producţia din Carei la Baciu.

Povestea "camembertului românesc"

Legenda spune că secretul brânzei de Năsal a fost descoperit de ţăranii care au furat caşul unui grof şi l-au ascuns într-o grotă. Pe poarta fabricii de la Ţaga, judeţul Cluj, ieşeau anual 50-55 de tone de brânzeturi. Cel mai cunoscut produs este „Brânza de Năsal“, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti. Faimoasa brânză, supranumită camembert românesc, iese pe poarta făbricuţei după 21 de zile din momentul în care este livrat laptele proaspăt de vacă din care este făcută. Produsul finit este o brânză cremoasă în interior, cu crustă roşiatică şi gust specific, uşor picant. Reţeta este una tradiţională, însă „minunea" nu este făcută de mâna sau de mintea omului, ci de un microorganism - o bacterie.

Citeşte şi

UPDATE Se închide fabrica de brânză de la Ţaga. Brânza de Năsal, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti, nu se va mai produce la Cluj

Povestea camembertului românesc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite