UPDATE Se închide fabrica de brânză de la Ţaga. Brânza de Năsal, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti, nu se va mai produce la Cluj
0
Viceprimarul comunei clujene Ţaga, Emil Sabău, spune că angajaţii micii fabrici de brânzeturi care este proprietatea Napolact au primit preaviz în data de 10 mai. Reprezentanţii firmei Friesland, acţionarul majoritar al Napolact, nu au putut fi contactaţi pentru o reacţie.
UPDATE 19.06 Brânza de Năsal nu avea cerere pe piaţă, susţin proprietarii fabricii de la Ţaga, într-un comunicat de presă pe care îl redăm mai jos:
„Unitatea de producţie de specialităţi de brânză, deţinută de compania FrieslandCampina România în comuna Ţaga, este funcţională până la 1 iunie, data de la care va intra în conservare.
Decizia a fost luată ca urmare a interesului scăzut pe care consumatorii români îl au pentru specialităţile de brânzeturi româneşti. Acest fapt a dus la scăderea continuă a vânzărilor şi, implicit, a producţiei, deşi compania a făcut investiţii foarte mari în campanii de promovare a gamei de brânzeturi de la Ţaga.
Compania va continua să comercializeze produsele existente în stoc, iar atunci când contextul pieţei va fi favorabil, iar preferinţele de consum ale românilor în ceea ce priveşte brânza se vor schimba, nu exclude posibilitatea repornirii producţiei în aceasta unitate.
Cei 12 angajaţi ai unităţii vor beneficia de pachete compensatorii conform contractului colectiv de muncă”
UPDATE 16.30 Prefectura Cluj va da mâine, 15 mai, un comunicat prin care va explica situaţia.
„De luni, 13 mai, s-a aflat în comună că fabrica se va închide. Cei 12-14 angajaţi au primit un preaviz de 15 zile. E păcat. Cum brânza de Năsal e un brand de ţară şi un produs foarte căutat nu ar trebui lăsat aşa, la îndemâna oricui“, este de părere viceprimarul comunei Ţaga, Emil Sabău.
În acea făbricuţă se produce brânza de Năsal care are o legendă interesantă. Se spune că secretul brânzei de Năsal a fost descoperit de ţăranii care au furat caşul unui grof şi l-au ascuns într-o grotă. Pe poarta fabricii de la Ţaga, judeţul Cluj, ies anual 50-55 de tone de brânzeturi. Cel mai cunoscut produs este „Brânza de Năsal“, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti.
Faimoasa brânză, supranumită camembert românesc, iese pe poarta făbricuţei după 21 de zile din momentul în care este livrat laptele proaspăt de vacă din care este făcută. Produsul finit este o brânză cremoasă în interior, cu crustă roşiatică şi gust specific, uşor picant. Reţeta este una tradiţională, însă „minunea" nu este făcută de mâna sau de mintea omului, ci de un microorganism - o bacterie.