Boc vrea să implementeze un proiect în premieră: aplicaţia care monitorizează starea de sănătate a bătrânilor. S-a inspirat din Portugalia

0
0

Fostul premier intenţionează să implementeze o idee dezvoltată şi pusă în practică de administraţia locală din Braga (Portugalia), oraş cu care Clujul a încheiat un parteneriat.

Emil Boc le va cere IT-iştilor să realizeze o aplicaţie medicală care să monitorizeze starea de sănătate a persoanelor vârstnice şi să alerteze automat un serviciu de ambulanţă, în caz de urgenţă. Potrivit ziuadecluj.ro, o astfel de aplicaţie există deja în Braga şi este funcţională, însă Boc nu intenţionează să o cumpere, ci preferă ca aceasta să fie pusă la punct de IT-iştii din Cluj.

„Vorbim despre o aplicaţie care vine în sprijinul persoanelor vârstnice sau singure şi bolnave, pentru a le monitoriza starea de sănătate de acasă. Să aibă un buton de panică acasă, care în caz de urgenţă să dea alarma unui call center care să trimită ambulanţa. Sau dacă, doamne fereşte, cineva are un infarct şi este singur acasă, nu poate comunica, se instalează panica şi nu reuşeşte să sune la 112 să poată apăsa acel buton de panică. Există şi posibilitatea motării unui senzor la inimă sau acolo unde este cazul, care să monitorizeze starea de sănătate”, a anunţat Boc la Realitatea FM Cluj.

Emil Boc a mai spus că aplicaţia va fi una privată, astfel că cei care vor apela la aceste servicii vor plăti. Totuşi, municipalitatea este dispusă să suporte  costurile în cazul vârstnicilor cu venituri reduse.

Nu este pentru prima dată când Emil Boc se inspiră din reuşitele administraţiei oraşului portughez. Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a adoptat programul bugetării participative online, un proiect pus implementat anterior de administraţia locală din Braga.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite