Bacalaureat 2015, subiecte română. Concluzia unui elev clujean, după 4 ani de liceu: „La ce profil sunt eu?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureat 2015. O culegere de Română stătea cuminte lângă posesoarea ei, Georgiana Herman din Cluj  FOTO: Florina Pop
Bacalaureat 2015. O culegere de Română stătea cuminte lângă posesoarea ei, Georgiana Herman din Cluj  FOTO: Florina Pop

Bogdan Şandor este unul dintre cei aproape 5.000 de liceeni clujeni care au început azi probele scrise ale Bacalaureatul 2015. Spune că subiectele la Limba Română, profil real, au fost lejere şi că se aşteaptă la un 6,5. Simple li s-au părut şi multor tineri subiectele, însă o întrebare, neaşteptată de altfel, a lăsat fără grai o adolescentă ieşită de la examen. Fata nu-şi amintea ce profil făcuse timp de 4 ani, la liceu.

Pe strada Emil Isac din Cluj, vis-a-vis, sunt două şcoli, Colegiul Naţional ”George Bariţiu” şi Colegiul Economic Iulian Pop. La intrare la cele două s-au plasat strategic mai mulţi tineri şi o doamnă care împărţeau pliante de la Universitatea creştină ”Dimitrie Cantemir” şi de la o postliceală ce pregăteşte cadre medicale cu ”posibilităţi de angajare în Germania, conform parteneriatului”. Oportunităţi la uşa liceului.

Abia după 10.30 încep să termine proba de Română primii liceeni. Nici nu au ieşit bine pe poarta liceului că au şi ţigara aprinsă şi vorbesc la telefon. Primul ieşit de la ”George Bariţiu”, un adolescent, e abordat de trei domnişoare care împart pliante la postliceala sanitară, îi iau foaia de examen din mână şi se apucă de comentat: ”No, ce simplu! Ai ştiut?”. La care tânărul spune că speră un 8-9.

De peste drum li se alătură o altă adolescentă. Intră în vorbă cu grupul care împărţea fluturaşi. Îşi aprinde o ţigară şi se declară mulţumită de cât a scris. ”La un 7 şi ceva mă aştept. A fost uşor. La Moromeţii a fost ceva bătaie de cap, dar m-am descurcat”, ne spune Georgiana Herman. A terminat la Colegiul Tehnic ”Raluca Rîpan” şi vreau să meargă la o şcoală de IT, una de programare, Academy Plus. Alături de ea e o cutie de cafea, un blister gol (n.r. o folie de aluminiu pentru medicamente) şi o culegere pe care scrie ”Bacalaureatul de nota 10. Limba şi Literatura Română”.

Subiecte Bacalaureat 2015 la română: "A fost uşor, [...] sper la 6,50"

Câteva minute mai târziu, un grup de tineri veseli, tot de la profilul real, ies de la ”Bariţiu” bucuroşi că au trecut de o probă a BAC-ului. ”Şi să nu fi ştiut nimic, tot făceai de un 5-6 la cât de simplu ne-a dat”, spune unul dintre ei. Se aşteptau la subiecte mai dificile, că aşa a fost şi la simulare, mai greu.

Un alt licean, Bogdan Şandor (foto dreapta) îmbrăcat cu o cămaşă albă, iese zâmbitor, tot de la ”Bariţiu”. ”Simplu. A fost simplu!”, ne zice el şi-şi aprinde ţigara. A terminat un profil real la Liceul cu Program Sportiv. ”La punctele 1 şi 2 a fost foarte uşor. Pe rezolvarea lor m-am bazat că o să iau notă mare. La subiectul 3 a fost mai mult de scris. Sper la un 6,50. Să vedem”, zice el.
Mai are două probe de BAC, la Istorie şi Geografie. La Istorie are ceva emoţii, dar va lua proba.

bacalaureat 2015 cluj foto

Visul lui e să ajungă în armată în condiţiile în care mulţi tineri fug doar când aud acest cuvânt. Nu tatăl său, ci un unchi lucrează în domeniu. ”E o meserie de viitor, plătită bine. E şi o meserie respectată”, crede tânărul care se vede militar chiar şi în teatrele de operaţiuni din străinătate. Spune că e pregătit să plece şi pe front, dacă situaţia o cere.

Puţin mai încolo apare în curtea Colegiului ”George Bariţiu”, lângă doi liceeni care abia peste 2 ani vor da BAC-ul şi care împărţeau fluturaşi cu postliceala sanitară, o mamă ce-şi aşteaptă fiica care a terminat la Liceul cu Program Sportiv. Ne spune că fata ei e sportivă de performanţă. La haltere. E din promoţia 2014. ”A fost tot plecată la concursuri şi nu a avut timp să înveţe”, zice mama.

Între timp, din direcţia grupului vesel se aude un ”Iona de Marin Preda....” (n.r. Marin Sorescu a scris ”Iona”). La auzul acestor cuvinte, cei doi liceeni se uită unul la celălalt şi zâmbesc.

Toate informaţiile importante despre BACALAUREAT 2015 la română, în acest articol:

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Rezolvări, barem

bacalaureat 2015 cluj foto

Uşa de la ”Bariţiu” se deschide din nou şi o domnişoară, frumoasă şi blondă, vorbeşte la telefon cu o prietenă. O întrebăm cum a fost la examen şi ce profil a absolvit. S-a blocat şi în secunda doi a cerut ajutorul prietenei din telefon: ”La ce profil sunt eu?”...

Mai puteţi citi:

Bacalaureat 2015 Română Cluj. Subiecte la Română Real şi Uman

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite