Asistentele din „noaptea groazei” se întorc la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arătate cu degetul în raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la respectarea repturilor omului, trei angajate de la Centrul de Plasament din Jucu şi-au câştigat în instanţă dreptul de a reveni la serviciu.

Tribunalul Cluj a admis astăzi contestaţia asistentelor de la Centrul de Plasament „Sf. Andrei” din Jucu, unde în luna iunie a anului trecut o fată i-a scos ochii alteia. Sentinţa instanţei este definitivă şi executorie, dar cu drept de recurs. „După ce ne va fi comunicată oficial, vom notifica Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de intenţia lor de fi reîncadrate”, ne-a spus Mihaela Coţa Protopopescu, juristul sindicatului Cartel Alfa, care le-a reprezentat pe asistente în instanţă. Instituţia va trebui să le achite celor trei femei salariile pentru perioada în care le-a fost desfăcut contractul de muncă şi să le reintegreze în muncă.

Vor să revină la serviciu

Cazul de la Jucu a ajuns în atenţia Departamentului de Stat al SUA, care l-a inclus în raportul său de monitorizare a drepturilor omului în România pe anul trecut.

Raportul acuză angajatele Centrului de neglijenţă. Cele trei anagajate în cauză, Mirela Oprea, Ana Imre şi Letiţia Morar, au plâns de bucurie când au aflat de câştigarea procesului. Toate cele trei infirmiere i-au comunicat juristei care le-a reprezentat că doresc să fie reangajate şi că se vor prezenta la serviciu, de îndată ce acest lucru va fi posibil. „Chiar dacă Direcţia va introduce recurs, este obligată să le reintegreze pe infirmiere”, susţine şi Grigore Pop, liderul sindicatului Cartel Alfa.

În seara zilei de 8 iunie 2009, rămasă nesupravegheată, o fetiţă de numai 14 ani, , s-a strecurat în camera alăturată, unde o tânără de 18 ani, Maria, se afla imobilizată la pat. Fata mai tânără i-a scos ochii Mariei. Ambele tinere suferă de retrad mintal.

După două săptămâni, în data de 22 iunie, în urma unei anchete interne, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) a decis concedierea celor trei angajate, pentru neîndeplinirea sarcinilor de muncă.

Salvate de normative

Sindicatul Cartel Alfa a acţionat în instanţă DGASPC, cerând anularea sancţiunii pentru cele trei infirmiere.
Juriştii Direcţiei au susţinut în faţa instanţei de judecată că cele trei femei nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu, având obligaţia să-i asiste pe pacienţi în permanenţă, zi şi noapte.

De cealalată parte, apărarea infirmierelor s-a bazat pe neîndeplinirea standardelor minime de asigurare a personalului, de către conducerea DGASPC. Potrivit Mihaelei Coţa, la cei 30 de copii aflaţi la primul etaj, potrivit normativelor în vigoare, erau necesare de 10 infirmiere. Potrivit actelor depuse la dosar de către DGASPC, în momentul incidentului la etajul respectiv erau şase persoane dependente total, 15 persoane dependente parţial şi nouă independente.

Copiii, mutaţi la Cluj
După incident, conducerea DGASPC a luat un set de măsuri, pentru prevenirea altor evenimente. Minorii au fost separaţi de adulţi şi au fost mutaţi într-un complex de case familiale din Cluj-Napoca. „Vom decide ce măsuri vom lua, după ce sentinţa ne va fi comunicată oficial”, ne-a spus Nicoleta Molnar, şefa DGASPC.  „Pentru mine situaţia în care a ajuns un copil cu dizabilităţi nu este confortabilă. Ne vom consulta cu biroul juridic, şi vom vedea ce vom face”, a adăugat aceasta.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite