Artistul Ai Weiwei, laureat al Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie 2017. Cui i s-a mai acordat distincţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul Ai Weiwei  FOTO Centrul Raţiu pentru Democraţie
Artistul Ai Weiwei  FOTO Centrul Raţiu pentru Democraţie

Laureatul Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie în 2017 este artistul chinez Ai Weiwei. Această distincţie se acordă din 2005 şi răsplăteşte eforturile celor care luptă pentru principii şi valori democratice în regiuni unde acestea sunt ameninţate. Premiul se va acorda în ianuarie 2018, la Berlin.

Un artist din China este laureatul din acest an al Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie. Această distincţie e acordată de către Fundaţia Caritabilă a Familiei Raţiu din Londra şi Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda în parteneriat cu Centrul Internaţional Woodrow Wilson din Washington, D.C..

Prezentarea făcută artisului de către cei de la Centrul Raţiu pentru Democraţie:

”Născut în 1957, Ai Weiwei este artist. În prezent locuieşte şi lucrează în Beijing. Ca activist atrage atenţia asupra încălcării drepturilor omului, ca artist extinde definiţia artei pentru a include noi forme de angajare socială.

De la spargerea unei vaze antice la recitarea numelor copiilor morţi datorită neglijenţei guvernamentale, acţiunile dramatice ale lui Ai Weiwei subliniază distanţa intre realitate şi ideal în societatea chineză. Este unul dintre primii artişti contemporani care foloseşte social media - în special Twitter şi Instagram- ca unele dintre mediile sale principale. Unele dintre cele mai recente lucrări ale sale sunt acţiuni simple de conştientizare ale crizei umanitare. La o scară tot mai mare, eforturile umanitare ale lui Ai Weiwei se îndreaptă spre cei care trăiesc în sărăcie şi opresiune, lipsiţi în alte condiţii de o voce.

Propria experienţă a încarcerării, interogatoriului şi supravegherii se află la baza interesului de a portretiza dizidenţi din întreaga lume. În 2014, când îi era interzis să părăsească China, a creat Trace, o instalaţie ce prezenta portretele a 176 de persoane deţinute, aflate în exil sau refugiate politic datorită acţiunilor, credinţei sau afilierii lor. Întreaga lucrare era construită din cuburi Lego.

Human Flow (2017) este filmul călătoriei conduse de Ai Weiwei pentru a da migraţiei masive o expresie vizuală. Documentarul reliefează, pe de o parte, dimensiunea crizei refugiaţilor şi, pe de altă parte, impactul profund asupra oamenilor. Filmat pe parcursul unui an în 23 de ţări, filmul urmăreşte firul unor poveşti urgente întinse de-a lungul mai multor ţări precum Afganistan, Bangladesh, Franţa, Grecia, Germania, Irak, Israel, Italia, Kenya, Mexic şi Turcia. Human Flow este martorul personajelor sale şi a căutării lor disperate de siguranţă, hrană şi justeţe”.

Despre Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie

Distincţia se acordă din 2005, an în care a fost lansată la Universitatea Georgetown din Washington. În  instituţia amintită se află şi Catedra de Studii Româneşti Ion Raţiu. Premiul înseamnă o recunoaştere a celor ce luptă pentru principiile democraţiei în regiunile unde acestea sunt în pericol.

Laureaţii anteriori ai Premiului: Manuel Cuesta Morua (Cuba, 2016), Jamil Hasanli (Azerbaijan, 2015); Mustafa Nayyem (Ucraina, 2014), Angela Kocze (Ungaria, 2013), Aung San Suu Kyi (Myanmar, 2012), Nabeel Rajab (Bahrain, 2011), Oleg Kozlovsky (Rusia, 2010), Adam Michnik (Polonia, 2009), Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, 2008), Anatoli Mikhailov (Belarus, 2007), Saad Ibrahim (Egipt, 2006) şi Sergio Aguayo (Mexic, 2005).

Premiul va fi decernat în cadrul unei ceremonii care va fi organizată în ianuarie 2018, la Berlin.

Mai puteţi citi:

Scena care nu a apărut în documentarul „Vin românii”, de la Channel 4: fiul lui Ion Raţiu a primit Ordinul Imperiului Britanic din mâna Prinţului Charles

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite