Afiş controversat, în limbile română şi rromani, la un aeroport din Anglia. Cum explică autorităţile situaţia FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aerportul Luton - imagine din interior. FOTO Wikipedia
Aerportul Luton - imagine din interior. FOTO Wikipedia

O fotografie cu un afiş bilingv în limbile română şi rromani a circulat în ultimele zile pe reţelele de socializare, împărţindu-i pe internauţi. Mesajul, care a fost postat în aeroportul Luton din Londra, vine la două luni după un alt afiş controversat, dintr-un supermarket londonez, care a provocat o reacţie fermă a MAE.

Cunoscutul lanţ de hypermarketuri Tesco a afişat, în urmă cu două luni, un mesaj revoltător la adresa românilor, în limba română. Incidentul a fost semnalat pe Facebook de Iolanda Costide, un arhitect român cunoscut în Londra,  care până în 1995 a condus Asociaţia Culturală a Românilor din Anglia.

„Avertisment pentru hoţii din magazine. Hoţii din magazine prinşi vor fi urmăriţi penal. Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil acţionează în această zonă”, era afişul scris în limba română, care i-a revoltat pe românii cinstiţi din Londra. 

Două luni mai târziu, un afiş în limbile română şi rromani, postat pe Aeroportul Luton din Londra provocă din nou reacţii. De această dată, textul a fost inofensiv, însă chiar şi aşa i-a împărţit pe internauţi. 

Unii dintre ei au fost deranjaţi de faptul că reprezentanţii aeroportului au postat mesaj doar în cele două limbi (nicio altă limbă europeană nu este prezentă) şi au văzut în acest lucru o asociere scandaloasă.

afis rromani

„Toţi pasagerii, inclusiv copii, care călătoresc către România, trebuie să prezinte un test Covid negativ la sosire (fie RT-PCR sau antigen), testul trebuie efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România”, este scris, în limbile română şi rromani, pe afişul destinat călătorilor care se îmbarcă spre România.

Ce spune MAE

„Adevărul” a solicitat şi a obţinut un punct de vedere din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Cu privire la  informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la afişarea unui anunţ în limba romani privind obligativitatea prezentării unui test PCR cu rezultat negativ pentru îmbarcarea pe zborurile către România în cadrul aeroportului internaţional Luton, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Londra a întreprins demersuri pe lângă conducerea aeroportului menţionat, în vederea clarificării contextului în care a fost decisă publicarea anunţului.

„Conform informaţiilor comunicate de către conducerea aeroportului britanic, anunţul a fost amplasat în zonele de check-in ale aeroportului cu scopul de a avertiza pasagerii care călătoresc spre România cu privire la regulile de intrare pe teritoriul României, adoptate în contextul pandemiei COVID-19.

Conform informaţiilor comunicate de către conducerea aeroportului, publicarea anunţului şi în limba rromani a fost decisă  pe fondul unor situaţii apărute imediat după intrarea în vigoare, la 4 ianuarie 2021, în termen de 24 de ore de la anunţare, a măsurii obligativităţii prezentării unui test PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul României, cauzate de faptul că unui număr mare de cetăţeni români, majoritar de etnie romă, le-a fost refuzată îmbarcarea, iar aceştia au reclamat faptul că nu au înţeles anunţurile amplasate în aeroport. Altfel spus, anunţul a fost publicat şi în limba rromani cu scopul de a facilita accesul în timp real la informaţiile relevante pentru pasagerii de etnie romă care călătoresc spre România”, au informat reprezentanţii MAE.

Totodată, conducerea aeroportului a precizat că a contactat membri ai comunităţii rome din Regatul Unit pentru a discuta oportunitatea publicării afişului şi în limba romani, reprezentanţii comunităţii asigurând traducerea informaţiilor.

De asemenea, în urma demersurilor Ambasadei României la Londra, autorităţile din aeroportul Luton au precizat că au în vedere îndepărtarea afişului, având în vedere că obiectivul punctual urmărit, respectiv transmiterea informaţiilor relevante în timp real către pasageri, a fost atins.

Vă mai recomandăm şi:

Afiş scandalos în limba română, într-un supermarket din Londra. O româncă a reacţionat imediat

MAE dezaprobă mesajul discriminator apărut într-un magazin din Londra la adresa românilor

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite