12 trupe străine şi româneşti şi cinci DJ vor concerta la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 12 trupe străine şi româneşti şi cinci DJ vor concerta în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, programul incluzând muzică clasică, rock alternativ, indie, blues, punk, electro şi altele.

Conform unui comunicat de presă transmis de organizatorii TIFF, a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va aduce publicului, pe lângă proiecţiile de film, un program variat de concerte.

"Festivalul de muzică AlternaTIFF ajunge, în acest an, la cea de-a doua ediţie. În perioada 8 - 11 iunie, AlternaTIFF oferă o gamă largă de trupe de muzică alternativă. Scenele festivalului vor fi la Meeting Point TIFF - Curtea interioară a Muzeului de Artă şi Boiler Club - Fabrica de Pensule. 12 trupe străine şi româneşti şi 5 DJ vor anima nopţile TIFF-ului", se arată în comunicat.

Nume sonore la TIFF

Printre artiştii care vor concerta în cadrul AlternaTIFF sunt Anima Sound System (Ungaria), Nedry (Marea Britanie), AIRtist (Ungaria, Austria), Snails (Moldova), Omul cu Şobolani, Luna Amară, Discoballs, Electric Brother, Electric Fence, Robin and the Backstabbers, Jedam, Lights out!, Gojira, Dubase, K-LU, The Filters - din România.

Concertul-eveniment din cadrul AlternaTIFF din acest an va fi susţinut de Gandu Circus, în 10 iunie, de la ora 22.30, în Boiler Club.

"Spectatorii filmului-şoc al TIFF 2011, producţia indiană Gandu - film prezentat în cadrul secţiunii Tinereţe irosită, vor avea şansa să asculte live soundtrack-ul peliculei, semnat de Five Little Indians în colaborare cu Gandu the Rapper. Amestecul agresiv de sex, droguri, rap bengalez, ska-punk sau hardcore rupe toate convenţiile indiene despre film şi muzică. Neel, chitaristul FLI şi Gandu the Rapper vor oferi publicului o adevărată doză de adrenalină în Boiler Club", scrie în comunicat.

Lansare de album la Cluj

Pe scena de la TIFF Meeting Point, în 10 iunie, de la ora 21.00, Electric Brother îşi va lansa al doilea album solo - "Pe Pământ". Electric Brother este un personaj omniprezent pe scena electronică începând din 1999, este producător de muzică şi a colaborat cu Matze şi DJ Vasile.

La ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Festivalul SoNoRo din Bucureşti, unul dintre cele mai originale proiecte de muzică clasică din centrul şi estul Europei, aduce la TIFF un concert cu totul special - Songs and Dances of Life, programat în 4 iunie, de la ora 19.00, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, locul în care Franz Liszt concerta în oraş, în 1846.

Un proiect muzical inspirat chiar de rădăcinile zonei multiculturale a Transilvaniei, spaţiu de convieţuire pentru români, maghiari, germani, slovaci şi ucrainieni, Songs and Dances of Life este, potrivit muzicienilor, "o îmbinare a cântecelor de recoltă şi a dansurilor de cătănie cu colinde şi cântece religioase, a baladelor cu cântecele de dor", care cuprinde şi rarităţi, precum piese de Franz Liszt, o melodie slovacă, un dans ruten ameţitor sau fragila melodie ungară a lui Franz Schubert.

Gândit şi creat ca o celebrare a identităţii culturale transilvănene, dedicat publicului clujean, spectacolul Songs and Dances of Life prezintă într-o lumină cu totul nouă creaţii ale unor personalităţi muzicale extrem de legate de istoria şi tradiţia Clujului, construind, astfel, un dialog muzical atemporal între curente, naţionalităţi şi stiluri.

Ziua Diversităţii

În completarea proiecţiei filmului "Balkan's Digest" (regia Ionuţ Piţurescu), un concert fusion inedit şi intens "deschide" din punct de vedere muzical Ziua Diversităţii la TIFF: în 5 iunie, de la ora 19.30, pe scena de la TIFF Meeting Point grupurile Biokolective Swing (România) şi Via Balkanica (Macedonia, România) promit un spectacol de mişcare şi sunet memorabil.

Dacă românii de la Biokolective Swing se remarcă printr-un repertoriu arhaic, bazat pe muzică realizată din folosirea unor instrumente extrem de rare astăzi, precum cobza, cavalele, gorduna, tilinca sau braciul, macedonenii de la Via Balkanica au un sound tipic spaţiului sud-est european. Intrarea la concertul susţinut de cele două formaţii balcanice este liberă.

În primul week-end al TIFF, mai exact în 5 iunie, de la ora 23.00, la Euphoria Music Hall, în cadrul Zilei Diversităţii, cunoscuta formaţie din Turcia Baba Zula concertează alături de una dintre cele mai cunoscute trupe din Transilvania - Nightlosers. Show-urile Baba Zula, susţinute pe sute de scene din întreaga lume, oferă o experienţă audiovizuală completă, prestaţiile susţinute în costumaţii extravagante fiind însoţite de dansuri din buric, teatru, poezie şi VJ-ing live.

În pofida unei aparenţe cu totul exotice, muzica celor de la Baba Zula îşi are rădăcinile atât în tradiţia orientală, cât şi în semnificaţia şi sonoritatea rock'n'roll-ului din anii '60. Pentru stilul lor extrem de bine definit, au fost incluşi în documentarul "Dincolo de Pod2 (2005), semnat de Fatih Akin, o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turceşti contemporane.

Formaţia de blues transilvănean Nightlosers combină temele şi sunetele muzicii tradiţionale ardeleneşti cu cele ale muzicii americane. Trei albume de studio, dar şi sute de concerte susţinute în ţară şi peste hotare au adus consacrarea uneia dintre cele mai originale formaţii româneşti a ultimelor două decenii, ale cărei partituri includ vioara, chitara electrică, bateria, dar şi muzicuţa sau placa de spălat rufe.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite