Veterinarii intensifică acţiunile de control pentru carnea de porc de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, DSVSA Călăraşi va intensifica acţiunile de supraveghere şi control.

Astfel, sunt vizate locurile în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.  Până pe 7 ianuarie 2020, inspectorii veterinari verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, în special restaurante se vor organiza mese festive de Revelion.

DSVSA Călăraşi atrage atenţia asupra importanţei efectuării examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei în perioada  premergătoare sărbătorilor de Crăciun.

Examenul trichineloscopic se poate efectua contra cost la cabinetele medical-veterinare concesionate din fiecare localitate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi. Obligatoriu se vor aduce probe concludente (muschi pilier diafragmatic şi muschi intercostali) şi crotalia. În cazuri pozitive la Trichinella spp. măsurile vor fi luate de către medicii veterinari. 

“Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

În situaţia în care constatati că porcul dumneavoastră este bolnav nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii, izolati animalul si anuntati medicul veterinar de liberă practică Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi”, avertizează medicii veterinari.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite