Veşti rele. Ce val de frig aduce primăvara şi cât de mult va ploua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvară nu vine cu veşti bune. Vremea se anunţă rece şi ploioasă în aproape toată ţara. Mai mult, se pare că precipitaţiile abundente şi topirea stratului existent de zăpadă pe versanţi vor creşte riscul de inundaţii.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru perioada 16 februarie - 1 martie. 

BANAT

Între 20 şi 24 februarie vremea se va încălzi continuu, valorile mediate pe regiune ajungând la valori maxime de 8...11 grade, şi minime de -4...0 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă, deşi vor fi posibile uşoare variaţii de la o zi alta, temperaturile se vor menţine în general peste mediile climatologice ale sfârşitului de februarie.

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză nu vor fi condiţii de precipitaţii, apoi însă probabilitatea de ploaie va creşte.

CRIŞANA

Între 20 şi 24 februarie, vremea se va încălzi continuu, valorile mediate pe regiune ajungând ziua la 8...10 grade şi noaptea la -3...0 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă, deşi vor fi posibile uşoare variaţii de la o zi alta, temperaturile se vor menţine în general peste mediile climatologice ale sfârşitului de februarie.

TRANSILVANIA

După 20 februarie, vremea se va încălzi treptat, astfel că vor fi valori termice de 4...8 grade în medie ziua şi -4...-2 grade noaptea. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă, vor fi posibile uşoare variaţii de la o zi alta, dar în general temperaturile se vor menţine peste cele normale pentru sfârşitul de februarie.

MARAMUREŞ

Între 20 şi 24 februarie, vremea se va încălzi continuu, valorile mediate pe regiune ajungând la 6...8 grade, în privinţa maximelor şi -3...-1 grad, la minime. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă, deşi vor fi posibile uşoare variaţii de la o zi alta, temperaturile se vor menţine în general peste mediile climatologice ale sfârşitului de februarie. Precipitaţiile mixte vor fi posibile aproape în fiecare zi.

MOLDOVA

Temperaturile vor începe să crească din data de 20 februarie, fiind de aşteptat, mediat pe regiune, ziua între 6 şi 9 grade, iar noaptea valori uşor negative, situaţie care se va menţine, cu uşoare variaţii, până la sfârşitul lunii.

După data de 24 februarie va creşte probabilitatea apariţiei precipitaţillor predominant sub formă de ploaie.

DOBROGEA 

După 20 februarie, încălzirea vremii va fi semnificativă, valorile ajungând până la medii de 6...10 grade la temperaturile maxime şi 0...4 grade cele minime, urmând ca până la sfârşitul intervalului variaţiile termice să fie minore, caracterizând o vreme uşor mai caldă decât în mod normal pentru luna februarie. După data de 24 februarie va creşte probabilitatea pentru ploi locale.

MUNTENIA

După data de 20 februarie, încălzirea va fi semnificativă, valorile termice urmând a se situa peste mediile climatologic specifice perioadei, cu maxime de 6...11 grade şi minime în jurul a 0 grade, cu uşoare variaţii în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

OLTENIA 

După data de 20 februarie vremea se va încălzi, chiar semnificativ, astfel că temperaturile se vor situa peste cele climatologic specifice perioadei, respectiv ziua valori de 7...11 grade şi noaptea de -2...1 grad, regim ce se va menţine, cu mici variaţii, până la sfârşitul intervalului de prognoză.

După data de 24 februarie creşte probabilitatea de apariţie a ploilor.

LA MUNTE

Începând cu data de 20 februarie, temperaturile vor fi în creştere, depăşind regimul termic normal al perioadei. Astfel, vor fi valori pozitive ziua, iar pe timpul nopţilor -6...-4 grade, în medie. Până la sfârşitul celor două săptămâni nu sunt de aşteptat variaţii termice semnificative.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

    


Şi specialiştii de la Accuweather au realizat o primă prognoză pentru perioada martie - mai, una care va fi dominată de instabilitate atmosferică accentuată, temperaturi mai scăzute decât mediile multianuale şi risc crescut de inundaţii, în special în Penisula Balcanică.

Conform RTV, în perioada martie - aprilie - mai în întreaga Europă, dar şi în România vom avea de a face cu o vreme capricioasă, severă în mare parte.

Risc de inundaţii

Marea Mediterană va genera depresiuni atmosferice purtătoare de precipitaţii abundente, care se vor poziţiona mai ales în Peninsula Balcanică, inclusiv în zone din România, în special în sud-vest şi în interiorul arcului carpatic, unde va fi un risc crescut de inundaţii.

În Europa Centrală se va înregistra o instabilitate accentuată, care se va manifesta prin furtuni puternice, iar în sudul continentului şi în Peninsula Italică şi Balcanică, până spre nordul acesteia, în Slovacia, Cehia şi România, vremea va fi severă. Vom avea episoade cu temperaturi foarte scăzute, raportat la mediile climatologice, cu precipitaţii abundente, care, alături de topirea stratului de zăpadă existent pe versanţi, vor creşte riscul producerii de inundaţii.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo. Cât de frig se anunţă în următoarele zile şi când începe să se încălzească în Bărăgan

FOTO Anul în care Bărăganul a îngheţat complet timp de 90 de zile. Un raport climatologic înfiorător vorbeşte despre urgia de acum 115 ani

Cum au înfruntat „Marele Viscol”, din februarie 1954, deportaţii bănăţeni din Bărăgan

Cum arăta Bucureştiul în februarie 1954, când urgia Marelui Viscol a îngropat Capitala în troiene de cinci metri

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite