Un senator cere ajutor la Ministerul Dezvoltării pentru restaurarea Palatului Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Prefecturii are nevoie urgentă de restaurare FOTO Facebook/CJC
Palatul Prefecturii are nevoie urgentă de restaurare FOTO Facebook/CJC

Nicuşor Cionoiu, senator PSD de Călăraşi, a cerut sprijinul Ministerului Dezvoltării pentru reabilitarea Palatului Prefecturii, clădire reprezentantivă pentru oraşul de pe malul Boricei, aflată în prezent în stare avansată de degradare.

Palatul Administrativ, clădire reprezentativă pentru municipiul Călăraşi, se află într-o stare ce nu face cinste statutului de monument arhitectural, iar reabilitarea acestuia reprezinta o necesitate pe care mi-am exprimat-o şi în cadrul amendamentelor din legea bugetului de stat.  Gradul de investiţie necesar depăşeşte posibilităţile de finanţare ale autorităţilor locale, motiv pentru care am solicitat ajutorul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie, a anunţat politicianul pe pagina sa de socializare.

Monumentala clădire din Călăraşi cuprinde 58 de camere care se întind pe o suprafaţă de 2.500 metri pătraţi. A fost construită în anul 1898, în stil neoclasic, de arhitectul italian Giussepe Ciconni. Modernizarea monumentului a fost estimată la aproximativ 50 de milioane de lei, iar lucrările vor fi finanţate de Consiliului Judeţean Călăraşi. 

Firma Coral Tulcea care se ocupă şi de reabilitarea Cetăţii Capidava, din judeţul Constanţa, a câştigat licitaţia, în luna noiembrie 2020, pentru restaurarea Palatului Prefecturii din Călăraşi. Contractul a fost scos la licitaţie de Consiliul Judeţean Călăraşi şi este în valoare de 46.475.200 de lei. Clădirea care face obiectul lucrărilor de execuţie este monument istoric.

Clădirea de patrimoniu, construită în 1895, s-a degradat pentru că nu s-au găsit fonduri pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare jalnică. 

Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială. Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii.

Vă mai recomandăm şi:

De unde vine expresia „ne mâncăm sentimentele“ şi ce este efectul yo-yo. Medic nutriţionist: „Mulţi pacienţi au slăbit mâncând trei mese pe zi“

Zossima, moşierul din Bărăgan care a ridicat prima şcoală de agricultură din spaţiul românesc

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite