Totul despre carantină şi izolarea la domiciliu. De ce sunt necesare şi ce măsuri esenţiale trebuie să respectăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandemia de coronavirus face ravagii în lume FOTO Shutterstock
Pandemia de coronavirus face ravagii în lume FOTO Shutterstock

Există strategii care s-au dovedit esenţiale pentru controlul bolilor infecţioase. Învăţăm din greşeli şi devenim mai experimentaşi după ce am reuşit să găsim rezolvarea unor probleme. Izolarea persoanelor infecţioase s-a dovedit a fi una dintre măsurile care limitează transmiterea infecţiei către oameni sănătoşi.

Aflaţi ce înseamnă izolarea la domiciliu, ce este carantina şi de ce sunt necesare, cui şi în ce cazuri se recomandă fiecare dintre acestea şi cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare.

Ce este carantina şi de ce este necesară?

Izolarea şi carantina ajută la protejarea publicului prin prevenirea expunerii la contactul cu persoanele care au sau care pot avea o boală contagioasă. Acestea se realizeaza în mod practic fie separând personele bolnave de cele sănătoase, fie separând persoanele potenţial infectate de cele sănătoase.

Carantina separă şi restricţionează circulaţia persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru opri posibilitatea transmiterii infecţiei, în cazul în care acestea sunt infecţioase.

Carantina şi autoizolarea înseamnă ca persoana să rămână într-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu pentru o perioadă dupa expunerea la situaţia în care s-ar fi putut produce o infectare cu COVID-19. Dovezile privind pandemiile de gripă indică faptul că utilizarea metodelor de izolare individuală contribuie în mod nemijlocit la reducerea transmiterii bolii.

Diferenţa dintre carantină si izolare la domiciliu

Conform informaţiilor transmise de Ministerul de Interne, Grupul de Comunicare Strategică, măsurile de carantină şi izolare la domiciliu sunt definite astfel:

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică.

De ce 14 zile? Durata carantinei depinde de perioada estimată de incubaţie a virusului (adică perioada de timp dintre momentul infectării şi apariţia primelor simptome ale bolii). Estimările iniţiale indică o perioadă medie de incubaţie pentru COVID-19 de 5,2 zile, dar există şi persoane care dezvoltă simptome după 13 zile. Calculele medicilor evidenţiază că din 100 de persoanele infectate cu COVID-19, 95 au prezentat simptome înainte de 13 zile.

Durata de 14 zile este, prin urmare, considerată suficientă pentru monitorizarea persoanelor care au intrat în contact cu cazurile de COVID-19. Identificarea rapidă a cazurilor contribuie la eficientizarea măsurilor de carantină.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar care:

au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă 

au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă 

au intrat în contact direct cu persoanele confirmate cu coronavirus (COVID-19).

membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatică sau confirmată. În acest timp vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică.

Se recomandă informarea individuală privind zonele care au transmitere comunitară extinsă de pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Dacă un membru al familiei este izolat la domiciliu, măsura se aplică şi pentru sot/soţie sau copii?

Răspunsul la această întrebare, conform comunicatului transmis de Ministerul Afacerilor Interne este următorul:

Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei şi persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.

Toţi au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării. Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Măsuri de igienă pentru persoanele autoizolate

Persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să respecte următoarele măsuri de igienă personală:

Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuinţă şi, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.

Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.

Să se spele pe mâini cu apa şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei etc.).

Să cureţe şi să dezinfecteze zilnic toate suprafeţele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanţe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse şi de alte persoane).

Să îşi acopere gura şi nasul cu serveţel de unică folosinţă sau cu o ţesătură atunci când strănută sau tuşesc ori să strănute şi să tuşească în pliul cotului. Batista se aruncă imediat la coşul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă şi săpun timp de 20 de secunde.

Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spaţiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!

Să ţină legătura zilnic cu medicul de familie şi să-l informeze asupra evoluţiei tuturor membrilor familiei.

Să sune la numărul unic de urgenţă 112 în cazul în care apare cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie, durere în gât – să îţi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.

De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358 – acest număr de telefon pentru informare, nu pentru urgenţe.

Printre măsurile de curăţare şi dezinfecţie a locuinţei si obiectelor din locuinţă se numără curăţarea zilnică şi dezinfectarea zilnică a suprafeţelor care sunt în mod obişnuit atinse cu frecvenţă mare şi utilizarea de substanţe dezinfectante de uz casnic pe bază de clor.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite