Totul despre bunele maniere la masa cu peşte. Ce facem cu oasele, când folosim cuţitul şi câte icre se pun pe pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să nu devenim ridicoli la o masă festivă unde, printre alte preparate, se serveşte şi peşte, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi de bun simţ. Codul bunelor maniere ne învaţă cum să mâncăm, chiar dacă nu ştim acest lucru, şi la ce trebuie să fim atenţi atunci când pe masă se află crustacee, peşte şi icre.

Autoarea best-seller-ului “Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu, explică pe larg cum trebuie să ne comportăm, ce tacâmuri să folosim şi cum se mânâncă în mod civilizat. Dacă cumva nu am gustat vreodată un preparat, spune Aurelia Marinescu, şi nu ştiu cum să-l mâncăm, nu e nicio ruşine dacă îl refuzăm politicos.

"Peştele nu se mănâncă la fel ca friptura. Nu se taie cu un cuţit normal. Tacâmul de peşte este alcătuit dintr-un cuţit de o formă specială şi o furculiţă mai mică. Cuţitul se foloseşte doar la tranşare, dezosare şi ca ajutor la mâncat. Odată operaţia terminată (desfacerea în două şi îndepărtarea şirei spinării) cuţitul nu se mai foloseşte la tăiat.

Fiind foarte moale, furculiţa e suficientă. Oasele pe care le avem în gură se pun pe furculiţa apropiată de buze sau le putem scoate cu ajutorul a două degete. Pentru peştele din conservă, ne slujim de furculiţă, ţinută în dreapta, ajutându-ne cu o bucată de pâine, ţinută în stânga. Mâncatul peştelui cere o artă specială. Înainte de a ieşi în lume, informaţi-vă şi exersaţi acasă!", notează autoarea.

Cum se deschide scoica

Crustaceele: dacă nu ştim cum se mănâncă stridii, le putem refuza! Dar există nişte reguli care se învaţă. Se deschide scoica (dacă e închisă) cu lama unui cuţit (de peşte sau obişnuit). Se scot intestinele şi branhiile (au o culoare mai închisă) cu ajutorul furculiţei.

Se scoate stridia din scoică, desprinzând-o din articulaţie. Se pune în farfurie şi se mănâncă cu lămâie, sare, piper.

Creveţii şi racii: se servesc de obicei fără carapace. Dacă masa e mai puţin festivă, creveţii se curăţă cu mâna, respectiv se rupe capul, ocazie ies şi  intestinele, apoi se curăţă din carapace.
La crabi, languste şi homari se rup cu mâna articulaţiile şi apoi, cu un cleşte special, se sparg oasele şi se scoate carnea din coşul pieptului, picioare şi coadă. Carnea acestor crustacee se mănâncă cu pâine prăjită şi unt. Este necesar ca pe masă să existe un bol cu apă pentru clătirea degetelor.

Icrele de Manciuria şi icrele negre: se aduc pe un platou rondele mici de pâine prăjită, unse cu unt şi deasupra icrele. Dacă se oferă în castronaşe, ne vom pune în farfurie cu linguriţa de serviciu o cantitate rezonabilă şi ne vom face sandviciuri mici. Icrele obişnuite le putem unge pe o felie mai mare de pâine, după care o vom tăia cu cuţitul ţinut în mâna dreaptă şi furculiţa în stânga.

Cartea cu cel mai mare succes

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.
Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Vă recomandăm şi:

Bunele maniere la masă. De ce trebuie să muşcăm din măr doar în livadă, ce fructe se taie cu cuţitul şi ce mâncăm cu mâna

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite