Sud-estul României, invadat de gâşte cu gât roşu. Câte exemplare au fost numărate de ornitologi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invazie de gâşte cu gât roşu FOTO Facebook/SOR
Invazie de gâşte cu gât roşu FOTO Facebook/SOR

Un nou record de păsări în România. Aproape 24.000 de gâşte cu gât roşu, au fost observate în sud-estul ţării de către ornitologi, la sfârşitul lunii ianuarie. Păsările, sosite tocmai din Siberia, au venit la noi pentru iernat.

Lunile de iarnă înseamnă pentru ornitologii de la SOR şi monitorizarea gâştelor cu gât roşu (Branta ruficollis). Echipele de biologi care au fost pe teren în luna ianuarie pentru recensământ au avut de înfruntat frig, ploaie şi vânt. S-au întors, însă, cu veşti bune. Pentru al doilea an la rând, SOR raportează un nou record la gâştele cu gât roşu care iernează în România: aproape 24.000 de indivizi. Zonele în care au fost numărate cele mai mari concentraţii de păsări au fost Bărăgan, Dobrogea litorală şi Delta Dunării.

„Datorită suspendării vânătorii şi în acest an la speciile migratoare, gâştele au fost extrem de liniştite, fapt ce ne-a facilitat implementarea schemei de monitorizare”, spune managerul proiectului „Life for Safe Flight” din partea SOR, Emil Todorov.

Gâsca neagră, o pasăre tot mai rară

A fost înregistrată şi o nouă apariţie a gâştei negre (Branta bernicla) în sud-estul ţării. 

Gâştele negre cuibăresc pe insulele şi coastele arctice, preferând zonele joase de lângă ţărm, din tundră. Se comportă asemenea raţelor, adesea odihnindu-se pe mare, şi se hrănesc în ape puţin adânci. De asemenea, pasc pe terenuri inundate sau cu vegetaţie scundă. În România, această pasăre poate fi observată doar accidental.

Un număr semnificativ de indivizi a fost înregistrat şi la gârliţa mare (Anser albifrons), peste 4.000. La gâsca de vară (Anser anser) au fost număraţi peste 5.000 de indivizi. Ornitologii SOR au observat şi cinci gârliţe mici, specie care este pe cale de dispariţie, precum şi 34 de gâşte de semănătură.

Acţiunea de monitorizare face parte din proiectul „Life for Safe Flight” în care sunt implicate organizaţii din toate ţările aflate pe ruta de migraţie a gâştelor cu gâtul roşu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Putin ar putea împinge Rusia până la graniţele României

Scandalul din Parlament. Sancţiunile pe care le riscă liderul AUR, simbolice. Ministrul Popescu a anunţat că depune plângere penală VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite