Secretul ciorbei de cartofi. Cum faci cea mai bună mâncare cu ardei iute şi smântână, ingrediente-cheie
0Zeama acrişoară şi bucovineană, dar şi braşoveană, că acolo-s ţările cartofilor, plină de vitamine, se oferă fierbinte foc, cu ardei iute şi smântână. Aşa nota Radu Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), despre ciorba de cartofi.
Reţeta preparatului gustos pe care îl numea “ elixir, balsam sau poţiune magică” o regăsim pas cu pas. Sfaturile jurnalistul îndrăgostit de gastronomie le ajută pe gospodine să prepare ca la carte o mâncare gustoasă şi săţioasă.
Ingrediente:
1 kg de cartofi noi
500 g ceafă afumată de porc
1 ceapă mare
400 g zarzavat (morcov, păstârnac, ţelină)
500 g roşii
tarhon, leuştean
1 ou
100 ml bulion gros de roşii
100 ml smântână
1 lingura de zahăr
10 boabe de piper
100 ml oţet (sau 1 l borş)
10 g boia
Mod prepare:
• Se taie ceafa în îmbucături mici, ceapa, zarzavatul şi roşiile în cubuleţe
• Se pun toate la fiert în 3 l apă rece cu boia, piper şi oţet
• Se taie cartofii curăţaţi de pieliţe în îmbucături mici
• Se toacă tarhonul şi leuşteanul
• După 30 minute de fiert se adaugă şi cartofii
• Se bate smântâna cu ou, zahăr, bulion de roşii şi cu un pic de zeamă de ciorbă
• După încă 20 minute de fiert se drege ciorba, se adaugă verdeaţă, se lasă să dea în câteva clocote.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi: