Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din judeţul Călăraşi dau zor să strângă ultimele roade din câmp. Mulţumirea agricultorilor este pe măsura efortului depus: recolta la porumb este peste aşteptări. În ultimii 15-20 de ani nu s-a mai văzut aşa ceva în Bărăgan.



“Este foarte, foarte bună. În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spune Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călăraşi. Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici.

Probleme apar însă la noile semănături. Fermierii spun că pământul nu se poate lucra, deoarece e “beton”. “Ne-am rugat să plouă, dar n-am avut noroc. Asta e, nu ne punem rău cu Cel de Sus”, spune Dobre. Acest lucru dă peste cap campania de toamnă. Agricultorii spun că perioada optimă pentru aceste lucrări este sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Nu au reuşit să facă mare lucru. “Nu se poate pregăti patul germinativ. Am cumpărat sămânţă, dar n-o putem folosi. Nu se poate lucra pământul”, a adăugat Dobre.

Începe recoltarea culturilor de soia

Campania agricolă de toamnă a început de o săptămână în Bărăgan. Prima pe listă la recoltat este floarea-soarelui, care ocupă o suprafaţă de 45.295 de hectare.
Reprezentanţii DADR Călăraşi susţin că în cel mult două săptămâni va începe şi recoltarea culturilor de soia. Anul acesta, în judeţul Călăraşi au fost cultivate aproximativ 98.000 de hectare de porumb pentru consum şi 1.626 pentru sămânţă. Cultura de soia ocupă o suprafaţă de 8.540 de hectare. Dacă vremea va ţine cu agricultorii, până la 20 octombrie, cel târziu, recoltele vor fi strânse de pe câmp.

 “Avem semnale pozitive. Credem că va fi un an foarte bun la aceste culturi, cel puţin în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Am discutat cu fermierii şi, deocamdată, nu sunt probleme. Stăm un pic mai bine şi la capacitatea de înmagazinare, pentru că au apărut mai multe silozuri, aşa că nu ne gândim că preţul se va prăbuşi, ca în alţi ani la porumb. Fermierii au unde să-şi depoziteze cerealele”, spune Valeriu Steriu, deputat de Călăraşi în Comisia de Agricultură şi Industrie Alimentară.

Grâu puţin, ploi şi vijelii multe

Recoltatul a fost întârziat cu câteva săptămâni de vremea rea. Ploile şi vijeliile au pus beţe în roate fermierilor. De exemplu, la începutul lunii iulie din cele 237.991 de hectare de culturi de păioase fuseseră culese din câmp aproximativ 90.000 de hectare. Ploile abundente, grindina şi furtunile au distrus 4.862 de hectare de cereale. Potrivit Direcţiei Agricole Călăraşi, 1.720 hectare de grâu, 1.470 hectare de orz, 513 de rapiţă, 503 floarea soarelui şi peste 100 de porumb au fost calamitate.

“S-a mers încet cu combinele din cauza lanurilor căzute de grâu. Utilajele sunt insuficiente, iar recoltatul a mers greu din cauza ploilor. O zi am muncit, câteva am stat. S-a blocat o mare parte din campanile din cauza vremii. Prin zonele ferite din judeţ, de la Valea Mostiştei spre Argeş, culturile au avut mai puţin de suferit, dar chiar şi aşa, producţia la hectar nu a depăşit 3.500-4.000 kg/ha”, spune Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călăraşi. Fermierii spun că boabe puţine s-au recoltat şi lanurile cultivate ecologic, însă aici este de înţeles situaţia.„S-a lucrat pe suprafeţe mici aici, nu s-a investit prea multă tehnologie şi este normal ca producţia să fie mică”, a adăugat Aurelian Dobre.

Plante stresate

Şi Maria Dragomir, deputat PPDD de Călăraşi, munceşte pământul de peste 30 de ani. Ea are în administrare peste 800 de hectare de teren în Bărăgan.
În anii de glorie ai economiei socialiste, Maria a fost prima femeie director de IAS, calitate în care a făcut performanţă, nu glumă, la producţiile pe hectar ale Bărăganului. Acum însă, lucrurile nu au stat aşa de bine.
„Degeaba erau frumoase plantele în câmp, dacă ploile ne-au dau bătăi de cap. În unele zone, plantele au căzut, iar apa a băltit zile bune. Pământul a fost moale, nu am putut intra cu utilaje”, spune Maria Dragomir. Despre producţiile-record din 2013, nici nu poate fi vorba. „Am avut toamnă şi iarnă blânde, plantele au vegetat, iar apoi a venit îngheţul când le-a afectat destul de mult. S-au stresat şi nu s-au mai dezvoltat aşa cum trebuia. Anul ăsta producţia la hectar la grâu a fost cu 500 de kilograme mai mică decât cea de anul trecut”, e de părere arendaşa.
 

Vă recomandăm şi:

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite