Românca fabuloasă care a uimit lumea artistică acum un secol. Imagini inedite cu Alma Gluck, cea mai apreciată soprană de la Metropolitan Opera din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alma Gluck, românca devenită faimoasă în lune, acum un secol FOTO Enciclopedia României
Alma Gluck, românca devenită faimoasă în lune, acum un secol FOTO Enciclopedia României

O româncă a devenit faimoasă în lume, acum un secol, fiind printre primele soprane care au fost înregistrate pe disc şi a avut vânzări de peste 1 milion de exemplare. Alma Gluck a avut o carieră spectaculoasă în America.

O serie de fotografii inedite cu diva muzicii clasice au fost publicate pe site-ul www.loc.gov. Alma Gluck poate fi văzută la interviu, înconjurată de jurnalişti străini, alături de soţul său, de fiica sa, dar şi la pian exersând, la maşina de scris, citind, relaxată pe o canapea, dar şi în ipostaze mai puţin obişnuite pentru o artistă, cosind iarba în gradină.

Născută într-o familie de evrei, la Iaşi, fiica lui Leon şi a Zarei Feinsohn, a emigrat în SUA în anul 1910. A studiat canto la New York şi în Europa, cu Marcella Sembrich şi Jean de Reszke.  În 1909  debutat la Metropolitan Opera. În scurt timp, talentul şi munca asiduă au propulsat-o în galeria celor mai apreciate soprane. A fost una dintre primele soprane imprimate pe disc, cu 140 de înregistrări în cei 10 ani de activitate, într-un tiraj de peste un milion de exemplare, între care: Habanera, My Laddie, Song of the Sheperd Lehl, La Colombo, Song of the Chimes, Irish Love Song, A Perfect Day, Old Black Joe, Listen to the Mocking Bird, Mother’s Prayer, Hans und Liesel, Au Clair de la Lune, Rock of Ages. 

calarasi alma

A avut 3 copii

Alma Gluck (n. 1884 Iaşi, România - d. 27 octombrie 1938, SUA) s-a născut la Iaşi, într-o familie de evrei, cu numele de Reba Feinsohn (după alte surse Reba Fierson). Părinţii ei se numeau Zara şi Leon Feinsohn. În anul 1910, la vârsta de 16 ani a emigrat în Statele Unite. Din prima căsătorie, cu Bernard Gluck, a avut un copil, Marcia Davenport. Din a doua căsătorie, cu faimos compozitor şi violinist, Efrem Zimbalist, a avut doi copii, Efrem Jr.,  (tatăl actriţei Stephanie Zimbalist) şi Maria.

calarasi alma

Celebră în America

A cunoscut succesul la Metropolitan Opera din New York şi a ajuns foarte cunoscută în SUA, devenind prima cântăreaţă de muzică clasică care a vândut 1 milion de copii ale înregistrării "Carry Me Back to Old Virginny", la casa de discuri Victor Talking Machine Co.

Pe lângă operă, Alma Gluck a înregistrat şi imnuri creştine în duet cu Louise Homer, între care Rock of Ages, Wishpering Hope, One Sweetly Solemn Thought şi Jesus, Lover of My Soul, notează  Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012. 

calarasi alma

A fondat Asociaţia femeilor americane

Tot ea a fondat Asociaţia Femeilor Americane. A trecut, împreună cu cel de-al doilea soţ, violonistul Efrem Zimbalist, la religia protestantă de rit anglican, copiii Efrem Zimbalist jr. şi Maria fiind botezaţi în această religie.  A murit din cauza unei insuficienţe hepatice, la vârsta de 54 de ani. 

În biografia artistei, realizată de Bob Hufford, se precizează că artista a reuşit rapid să se dezvolte profesional, ajungând în 1909 întrun turneu european şi într-o audiţie la Metropolitan la directorul general Giulio Gatti - Casazza şi dirijorul Arturo Toscanini. Cu numele de scenă Alma Gluck, la 16 noiembrie 1909 şi-a făcut debutul pe sena prestigioasei instituţii de cultură.

calarasi alma

În luna martie 1911, Alma a semnat un contract de înregistrare cu RCA Victor şi  tot în acel moment a început o poveste de dragoste cu violonistul Efrem, cu care s-a căsătorit în 1914. Formarea sa profesională s-a desăvârşit la Paris, alături de unul dintre cei mai cunoscuşi tenori ai lumii, profesorul Jean de Reszke şi, în ciudat zvonurilor şi bârfelor care anunţau o idilă între cei doi, relaţia cu violonistul Efrem a fost mai presus de orice.

calarasi alma

Vă recomandăm şi:

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite