Agenţia Franceză a Medicamentului: Există un risc rar de tromboză în urma vaccinării cu AstraZeneca
0Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a confirmat existenţa unui risc „rar” de tromboză ”atipică”, cauzată de vaccinul împotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford, după apariţia unor noi cazuri în Franţa - nouă cazuri de tromboză, cu şase mai multe decât săptămâna precedentă, inclusiv două decese între 12 şi 18 martie -, însă a subliniat că raportul între beneficii şi riscuri este „favorabil”, relatează AFP.
„Nouă cazuri de tromboze grave ale venelor groase, atipice prin localizarea lor (cerebrală, în majoritatea lor, dar de asemenea digestive), care pot fi asociate unei tromobocitopenii (o scădere a nivelului prombocitelor în sânge) sau unor tulburări de coagulare au fost declarate”, cu şase mai multe decât săptămâna precedentă, a anunţat vineri ANSM în ultimul bilanţ al situaţiei cu privire la supravegherea vaccinării împotriva COVID-19.
Între aceste cazuri, „două decese” au fost raportate între 12 şi 18 martie, inclusiv al unui student la medicină din Nantes, mort la 18 martie, la mai multe zile după ce a fost vaccinat, anunţă ANSM într-un comunicat,cu privire la care analize complementare sunt în curs, în cadrul unei anchete judiciare.
„Caracterul foarte atipic alacestor tromboze, tablourile lor clinice detaliate şi intervalul omogen la care au loc determină Comitetul de monitorizare să cpnfirme producerea, foarte rară, a acestui risc trombotic la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca(-Oxford)”, anunţă agenţia sanitară franceză.
Aceste cazuri au avut loc „într-un termen median de opt zile şi jumătate după vaccinare, la persoane fără antecedente deosebite identificate anterior”, precizează ea, adăugând că şapte pacienţi sunt în vârstă de până în 55 de ani, iar doi în vârstă de peste 55 de ani.
Vaccinarea cu vaccinul dezvoltat de laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca a fost suspendată la 15 martie de către mai multe state membre UE, după semnalarea unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, care au condus în unele cazuri la moarte.
Franţa a ridicat suspendarea vineri, în urma unui aviz al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care consideră vaccinul „sigur şi eficient”, subliniind că raportul între beneficii şi riscuri COVID-19 este pozitiv.