Propagandă pentru Sputnik V: Excursie de trei zile la Moscova cu vaccinare inclusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cei care nu mai au răbdare să stea pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID puse la dispoziţie de autorităţi se pot imuniza cu vaccinul rusesc Sputnik V, la Moscova. Aşa promite o agenţie turistică din Republica Moldova, care are două filiale în România, la Iaşi şi Galaţi, şi care pune la dispoziţia doritorilor pachetul „Imuno Tur”.

Conform reprezentanţilor agenţiei de turism Panda Tur, imunizarea se face în doi paşi, în tot atâtea excursii la Moscova. Pentru 1.190 de euro, în „Turul 1”, la Moscova, turistul este preluat de la aeroport de un ghid personal. De acolo, este dus la un hotel, unde are cazare două nopţi, cu mic dejun. În a doua zi de şedere, clientul este transportat la o instituţie medicală, unde i se efectuează „determinarea ARN a coronavirusului”, i se colectează materiale pentru „cercetarea bacteriologică pentru COVID-19”, i se recoltează sânge şi este consultat de un medic. La final, primeşte vaccinul. Opţional, contra cost, se oferă prînz, cină sau o excursie la puntea de observare Vorobyovy Gory. În a treia zi de şedere, clientul este preluat de ghid şi dus înapoi la aeroport, dacă nu cumva doreşte, tot opţional, contra cost, să ia prânzul şi să meargă în „excursie la Turn – Panorama 360”. „Turul 2”, cel al rapelului, are un program similar cu „Turul 1”, diferenţa fiind că în ziua a doua se oferă opţional o excursie în unul din parcurile oraşului (VDNH, Sokoliniki). Cum „plimbarea” la Moscova pentru rapel costă tot 1.190 de euro, imunizarea cu Sputnik V costă cel puţin 2.380 de euro, fără plimbări opţionale şi fără mesele aferente celor şase zile de stat în capitala Rusiei. Trebuie menţionat că un prânz la hotelul de 4 stele la care veţi fi cazat costă 1.350 de ruble (15,2 euro), iar pentru cină veţi scoate din cont 1.110 ruble (12,5 euro). În plus, cele două zboruri tur-retur până la Moscova nu sunt incluse în preţ. Un astfel de bilet tur-retur poate fi achiziţionat la un preţ de aproximativ 400 de euro, deci tariful total al imunizării în Rusia este de cel puţin 3.200 de euro. Totuşi, trebuie spus că reprezentanţii agenţiei Panda Tur se ocupă de procurarea documentelor, de invitaţia medicală şi de viza care permit intrarea în Rusia pentru realizarea procedurii medicale.

Conform reprezentanţilor agenţiei, cetăţeni ai Republicii Moldova sunt majoritari în rândul celor care aleg să cumpere pachetul „Imuno Tur Sputnik V”, dar printre cei interesaţi mai figurează români, greci, germani sau francezi.

„Vaccinurile au toate certificările necesare”

Despre instituţia medicală unde turiştii sunt vaccinaţi, în oferta agenţiei se menţionează că este un centru medical multidisciplinar modern, care oferă o gamă largă de servicii la nivelul standardelor mondiale, echipat cu cele mai noi echipamente de diagnosticare de la pruducători mondiali cu renume. „Centrul medical efectuează imunizarea tuturor categoriilor populaţiei folosind cele mai recente şi dovedite vaccinuri care au toate certificatele necesare. Vaccinarea se efectuează luând în considerare starea actuală a organismului şi diagnosticele. Toţi specialiştii centrului medical sunt foarte calificaţi şi vă vor trata cu mare responsabilitate. În Centrul medical sunt angajaţi peste 800 de medici (academicieni, doctori în ştiinţe medicale, profesori) şi oferă peste 2.000 de servicii medicale. Centrul primeşte peste 60.000 de pacienţi pe an”, se mai arată în prezentare.

Sociologul Mircea Kivu nu îşi poate explica de ce ar opta românii să se vaccineze la Moscova cu un vaccin încă neaprobat în UE, mai ales că pentru imunizarea cu ser AstraZeneca nici măcar nu se mai aşteaptă foarte mult. „În plus, conform unor sodaje repetate, românii nu au încredere în serul rusesc. De fapt, nici ruşii nu prea au încredere în propriul ser. S-ar putea ca, de fapt. ţinta agenţiei să fie cetăţenii Republicii Moldova, unde este cu adevărat complicat să fii vaccinat deoarece nu este stat UE şi nu beneficiază de raţii periodice de ser din partea producătorilor”, a preciat sociologul.

Reamintim că vaccinul rusesc Sputnik V se află în procedura de aprobare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care a anunţat, recent, că va inspecta, în Rusia, fabricile în care se produce serul. Emer Cook, preşedintele EMA, a spus că nu poate oferi un orizont de timp pentru validarea Sputnik V în UE, deoarece producătorii acestuia încă nu au răspuns la toate întrebările agenţiei. 

Ruleta rusească

Ungaria şi Slovacia au eludat deja mecanismul comun european de achiziţie a vaccinurilor şi au cumpărat Sputnik V pe cont propriu. În plus, conform presei de la Moscova, producătorii Sputnik V au încheiat acorduri cu mai multe companii din UE pentru producţie locală de vaccin, inclusiv în Franţa şi Germania. În acest context, preşedinta consiliului de administraţie al EMA, Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19. „Se poate compara puţin cu ruleta rusească. (…) Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate. Suntem în necunoscut şi de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie naţională de urgenţă”, a insistat reprezentanta EMA, îndemnând ţările să aştepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite